НОВОСТИ

Српска пружа гостопримство дјеци са Космета

22/06/2023

У оквиру пројекта “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске” 34 ученика са потешкоћама у развоју из Дневног центра “Подржи ме 9.јануар” са Косова и Метохије посјетили су данас Центар “Заштити ме” у Бањалуци.

 

Дјеца са КиМ у Српској Фото: РТРС

 

Дјеца, али и њихови родитељи нису крили радост што су посјетили Републику Српску.

У центру “Подржи ме 9 јануар” борави 189 малишана са потешкоћама у развоју. Њихово стање погоршава се са све лошијом ситуација на Космету јер са својим родитељима свакодневно живе у страху и неслободи.

Предсједница Удружења родитеља “Подржи ме – 9. јануар” Ивана Ракић рекла је да дневни центар на Косову и Метохији тренутно има 189 дјеце са сметњама у развоју.

Она је нагласила да су млади на Космету, нажалост, научили да већ 22 године живе уз звукове сирена и пуцњаве, као у заробљеништву, и истакла да се у Републици Српској осјећају слободно и заштићено, те захвалила за хуманост, доброту и разумијевање.

– Живот на Косову и Метохији је тежак, мења се сваких пола сата до сат времена. Није лако живјети тамо – рекла је Ракићева.

Да хуманост нема границе показали су и најмлађи грађани Српске јер су са својим донацијама помогли изградњу Дневног центра у Косову и Метохији

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић изјавила је данас да се Срби на Косову и Метохији више не осјећају сигурно и да Република Српска жели да пружи гостопримство дјеци из јужне српске покрајине која бораве у Бањалуци.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов рекао је да се пројекат “Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске” реализује 11. пут заредом, захваљујући Министарству просвјете и културе Српске, те многим републичким институцијама, локалним заједницама и хуманим људима.

– Ово је посебна категорија дјеце и њима смо посветили посебну пажњу. Изградили смо дневни центар уз помоћ српских ученика који су скупили средства. Наш одбор 16 година стоји уз народ на Косову и Метохији – поручио је Арлов.

Ученици су у пратњи родитеља јуче стигли у Центар “Заштити ме” гдје ће боравити до суботе, 24. јуна, у оквиру пројекта “Спојимо дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске”, који реализује Одбор за помоћ Србима са Косова и Метохије.

Овај пројекат Одбор реализује 11. пут како би млади из јужне српске покрајине бар накратко заборавили на тамошња дешавања.

Републику Српску ће ускоро посјетити више од 800 ученика и наставника из 40 основних школа са Космета.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести