НОВОСТИ

Станивуковић Техничкој школи обећао помоћ па послао одбијеницу; Умјесто средстава за реновирање затворили кабинете

10/11/2023

Техничка школа, највећа школа у Бањалуци , највећа у Републици Српској, највећа у БиХ, друга по величини у Југославији. 11.000 квадрата, скоро 1.500 ученика, 60 одјељења, 110 професора, укупно 150 радника и 3.000 родитеља који су разочарани односом Града према њој. Како је потврдило и руководство поменуте школе, градоначелник Драшко Станивуковић обећао је чак у два наврата помоћ како би се могло извршити пријеко потребно реновирање да би на крају уредно информисао руководство школе да од обећања нема ништа.

 

 

„Потребно је реновирати учионице за обављање практичне наставе. Нажалост прије неколико седмица инспекција града је затворила 8 кабинета за практичну наставу из разлога што услови нису адекватни и сигурни за боравак ученика и професора у њима. Обраћали смо се Граду неколико пута у задње двије године. Имали смо и прилику да на Дану Града градоначелник обећа да ће лично помоћи и говорио је о средствима која ће издвојити да поправимо тај кров и да кренемо у санацију дијела учионица у којима се одвија практична настава, међутим након кратког периода добили смо одбијеницу од Града, односно писмо да нам не могу изаћи у сусрет. Ми смо се обратили Скупштини Града, предсједнику Скупштине и он је реаговао одмах, чак нас је посјетио неколико пута и изразио забринутост али и спремност да помогне“, рекао је директор највеће школе у Бањалуци Владимир Куваља.

Директор Техничке школе је казао да је по тренутној процјени школи је потребно још неких 300.000КМ од стране Града да се реновирање заврши и да имају не нове, али сасвим уредне и функционалне радионе у којима ће се стварати будућност Републике Српске. Нагласио је и да се у Техничкој школи обучава комплетна привреда из области машинства, саобраћаја и уколико дође до обуставе наставе да тиме у будућности долази и до колапса привреде у земљи.

Поред средстава неопходних за реновирање Град Бањалука у свом маћехинском односу према овој школи умјесто помоћи одузима и пријеко потребна средства.

„На моју иницијативу партиципација коју плаћају ученици, а која износи 50КМ,а то не наплаћује школа, то наплаћује Град. Помножите 1.400 са 50, дођете до износа од 70.000КМ. Законом одређено члан 161, став 3 каже да се та средства троше на осигурање ученика, набавку свесака и све оно што је потребно ученицима. Укупно од тих средстава Град издвоји само 19.000КМ, а остатак новца ми не знамо на шта Град троши. Тражићемо да се и та средства почну користити, а која су нам намијењена и истрајаћемо у томе“, казао је Куваља нагласивши како је градоначелник своју каријеру започео у Техничкој школи 2018. године снимањем видеа, а уколико се не ријеши тренутно стање у поменутој школи, овдје би могао и завршити своју политичку каријеру.

Куваља се захвалио Влади Републике Српске и предсједнику који су одобрили средства како би се извршила санација крова као и предсједнику Скупштине Града на заинтересованости и подршци те свим донаторима и привредним субјектима који су помогли школи, а што од Града за двије године нису имали прилику доживјети.

„Овдје се не броје лајкови, шерови, ово није виртуални свијет и стварна дјеца и овдје је потребна стварна инвестиција. Ми не дозвољавамо да се од ове школе не прави ријалити, могу од Града да покушају, а уз пуну подршку мојих сарадника ми ћемо пронаћи рјешење и нећемо поклекнути. Град је у претходних годину дана одбио све молбе, од финансирања такмичења, а што су дужни, па чак и до неких основних поправки“, казао је Куваља.

Професор историје у Техничкој школи, Милош Бјекић захвалио се свима који су помогли и исказали спремност да помогну, али је казао како је одбијеница од стране Града била хладан туш и руководству, свим радницима, али и ученицима и њиховим родитељима, а што нису очекивали од Града. Он је казао како је и сам директор обећао да ученици неће бити на улици те да ће се наћи прелазно рјешење, а уколико је потребно директор и наставници ће уступити своје кабинете.

Раденко Кременовић представник Актива наставника практичне наставе захвалио се свим колегама који успјевају да раде у овим тешким условима, као и свима који су помогли да не дође до прекида наставе.

Један од родитеља, Жарко Пејчиновић казао је да је срећан јер његово дијете иде у Техничку школу, али истовремено забринут због лоших услова те је изразио наду како ће Град коначно учинити нешто по питању тренутне лоше ситуације. Овом приликом захвалио се и предсједнику Скупштине Града, који је изразио спремност да помогне.

„Да градска инспекција дође и затвори 8 кабинета за практичну наставу за 400 ученика је заиста поражавајуће, а што ме заиста боли као човјека и стид ме у њихово име. Сада кажем и Драшку Станивуковићу и његовим сарадницима који су имали снаге да напишу допис и кажу да ова школа не заслужује 70 или 80.000КМ како би управа санирала кров. Нажалост, пропустили су прилику да реагују и сада су потребна још већа средства како би се поменуте просторије вратиле бар у онај првобитни положај како би се наставило одвијање практичне наставе. Ја ћу сигурно уложити амандман на ребаланс буџета и настајаћу да ако не обезбиједим у овом ребалансу, онда сигурно буџету за 2024. годину како 400 ученика могло да одвија своју наставу у достојним условима 21. вијека“, рекао је предсједник Скупштине Града Љубо Нинковић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести