НОВОСТИ

Струка каже: Споменик треба да каже МИ СМО ПОБИЈЕДИЛИ, а не да се крије

26/07/2023

На јавној расправи поводом изградње споменика палим борцима у Бањалуци која је одржана у Банском двору чуле су се јасне поруке. Једна од њих је да је локација споменика погрешна, друга да је изглед упитан и трећа да се са спомеником не треба журити јер је то здање свим жртвама из одбрамбено- отаџбинског рата који треба да шаље јасну поруку- ми смо побиједили, рекла је Анђелина Ошап Гаћановић- члан комисије за очување споменика у заједничкој институцији БиХ и једини представник Републике Српске који се бори за очување српског имена, нације и културе.

 

,,Отац ми је био у рату, ја сам дијете рата и задатак моје генерације је да наставимо посао који сте ви борци радили. Као пројектант архитекта, рестауратор могу да кажем колико је важно да овај споменик одрадимо како треба. Локација је свакако најбитнија”, јасна је Гаћановићева.

 

Као примјер битности саме локације навела је Тријумфалну капију у Паризу, споменик 80.000 жртава фашизму у Берлину, који, како каже, и данас преносе јасну поруку и то због локације на којој се налазе.

,,Тако и наш споменик који овдје градимо треба да каже ,МИ СМО ПОБИЈЕДИЛИ, а не да га кријемо”, додала је Гаћановићева.

Гаћановић је додала да локација и споменик морају да глорификују жртве и да кажу ,,дали смо жртве и настављамо, побиједили смо”, а не да је скривен.

Осим локације, споран је и изглед споменика јер поред погледа споменика у ,,вис“ он мора да има и своју хоризонталу, односно ,,ширину” да се види са свих страна.

,,На тренутној локацији сад имамо већ неке монументалне споменике, Галерију, Бански добро, цркву, палату предсједника. То су све свједочанства неког времена. Овом споменику треба да дамо право мјесто, акцентовано, да буде видљиво свуда”, јасна је Гаћановићева.

 

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести