НОВОСТИ

У Бањалуци обиљежен Дан устанка у БиХ против фашизма

27/07/2023

На Бањ брду у Бањалуци обиљежен је Дан устанка народа у БиХ против фашизма у Другом свјетском рату.

 

Помоћник министра рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић рекао је да је српски народ имао водећу улогу у сламању фашизма у Другом свјетском рату.

 

– Српски народ је кроз вијекове уназад доказао да је увијек био на бољој страни свијета, тамо гдје је слобода. Зато морамо бити поносни на своју свијетлу прошлост и са правом можемо вјеровати да ћемо имати бољу будућност – рекао је Видаковић, обраћајући се на Бањ брду у Бањалуци, на обиљежавању Дана устанка народа у БиХ против фашизма у Другом свјетском рату.

 

Видаковић је подсјетио да су у јулу 1941. године усташки злочини добили стравичне размјере, што је довело и до општег устаничког покрета српског народа.

 

Видаковић је поручио да Република Српска неће дозволити да се историја прекраја и да је други пишу, истичући да ће се супротставити свим покушајима ревизионизма историје, искривљивања историјских чињеница, и то не само из Другог свјетског рата.

 

Видаковић је закључио да мора бизи очувана Република Српска и слобода српског народа на овим просторима.

 

Предсједник Градског одбора СУБНОР-а Бањалуке Љубица Тадић рекла је да је важно да Бањалука гаји тековине НОР-а и што се чува лик и дијело бораца НОР-а.

 

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић поручио је да српски народ не смије да заборави своју историју, нити да дозволи било коме да врши њену ревизију.

 

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да су на Бањ брду Крајишници дали живот за слободу, истичући да је највећи завјет за жртву српски народ морао дати да би данас били своји на своме.

 

Поводом 82 године од устанка народа у БиХ у борби против фашизма, на споменик погинулим борцима Народноослободилачког рата на Бањ Брду у Бањалуци вијенце су положиле делегације Владе Републике Српске, Амбасаде Русије у БиХ и града Бањалука.

 

Вијенце су положиле и делегације СУБНОР-а Српске и Градског одбора СУБНОР-а Бањалука, Трећег пјешадијског Република Српска пука, Борачке организација Републике Српске, Борачке организације града Бањалука, Градске организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Бањалука, Удружења логораша Другог свјетског рата, као и делегација СУБНОР-а Београда.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести