НОВОСТИ

У Бањалуци премијерно приказан филм “Гаравице”; Додик: Важно документовати све злочине над Србима

23/10/2023

Дугометражни документарни филм “Гаравице”, аутора Драгана Радовића, премијерно је вечерас приказан у Бањалуци. Филм приказује један од највећих злочина над Србима у НДХ, у бихаћком срезу.

 

 

Премијери је присустовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је истакао да је важно да је злочин над Србима у Гаравицама који се догодио 1941. године документован на овај начин јер су комунистичке власти настојале да га сакрију и умање.

Додик је рекао да убиство више од 14.000 Срба на једном мјесту 1941.године на почетку Другог свјетског рата најбоље потврђује да је постојао план да се тако нешто уради, а српска заједница се од тада никада није опоравила на том простору.

– Комунистичка власт у бившој Југославији учинила је све да се то потисне и оде у заборав и преименује као страдање жртве фашистичког злочина – рекао је Додик.

Додик оцијенио важним да се види размјера злочина над Србима, јер такво масовно страдање није било могуће без плана усташа који су намјеравали да трећину Срба побију, трећину раселе, а трећину прекрсте.

Додик је рекао да многе генерације, па ни он у вријеме школовања није знао да су се десиле Гаравице и да тако нешто постоји, а када је добио информације увидио је како је то било стравично и тешко.

Додик је закључио да ће документарни филм “Гаравице” трајно остати на располагању српском народу да увиди у каквим су трагичним околностима страдале читаве породице, читава села и сва родбина.

Ријеч је о дугометражном приказу једног од највећих злочина, донедавно готово непознатом, над Србима у НДХ у бихаћком срезу.

Премијера је одржана у Банском двору у присуству бројних високих званица.

За 1. новембар најављена је пројекција филма у Приједору, а Патријаршија Српске православне цркве организоваће премијеру у Србији, за шта се чека потврда термина

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести