НОВОСТИ

U Banskom dvoru koncert Marko Josifoski (violina) i Natalija Mladenović (klavir)

18/05/2021

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora 26. maja (srijeda) 2021. godine biće održan koncert MARKO JOSIFOSKI (violina) i NATALIJA MLADENOVIĆ (klavir).

 

Banskog dvora

Koncertna dvorana Banski dvor

 

Besplatne pozivnice za koncert mogu se preuzeti na biletarnici Banskog dvora od srijede (19. maja), svakim danom osim nedjeljom u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

 

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za ovaj programski sadržaj je ograničen. Obavezno je nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku na ulazu.

 

MARKO JOSIFOSKI (1978) je počeo da svira violinu sa pet godina, a njegov prvi profesor je bio Zoran Milenković. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof.Dejana Mihailovića. Usavršavao se na Konzervatorijumu u Bernu u klasi čuvenog prof. Igora Ozima (1998-2000). Tokom studija bio je stipendista švajcarske vlade.Pohađao je kurseve u Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, Izraelu i Americi kod profesora: Ide Hendl, Šlomo Minca, Ruđera Ričija,Edvarda Grača, Nam-Jun-Kim, Tomasa Brandisa, Igora Ozima i Milana Viteka. Bio je član “umetničkog muzičkog kampa Interlohen” gdje je svirao sa svjetskim simfonijskim orkestrom. Svirao je za UNICEF (Parma), u Ujedinjenim nacijama u NJujorku, i na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu.Predstavljao je Jugoslaviju 1990. na evrovizijskom koncertu mladih solista u Istanbulu.Dobitnik je mnogih prvih i specijalnih nagrada na republičkim i saveznim takmičenjima u bivšoj Jugoslaviji, kao i mnogih internacionalnih nagrada: Premio Mocart u Veroni, u Strezi, u Češkoj Republici ”Jan Kocijan”, u Italiji ”Rodolfo Lipicer”, ”Zlatni anđeo” za najuspešnijeg mladog umjetnika… Dobitnik je Oktobarske nagrade grada Beograda za visoka umjetnička dostignuća, nagrade Srpske Akademije nauka i umetnosti za najuspješniji koncert u sezoni 2003.godine, kao i nagrade radio Beograda za umjetnika 2004. Godine. Nastupao je u Italiji, Americi, Austriji, Rusiji,Izraelu, Češkoj, NJemačkoj, Švajcarskoj, Švedskoj, Sloveniji,Grčkoj, Makedoniji.Kao solista odsvirao je veliki broj koncerata sa:Beogradskom filharmonijom, simfonijskim orkestrom RTS, Makedonskom filharmonijom, orkestrom VJ “Stanislav Binički”, Rumunskom filharmonijom, Turskim simfonijskim orkestrom, Svetskim simfonijskim orkestrom u Americi, kao i sa mnogim kamernim orkestrima u zemlji i inostranstvu.Pored mnogih djela snimio je svih deset Betovenovih sonata sa Zarifom Alizade koje je 2007. godine izdao PGP-RTS. Od 2014.godine radi na FMU u Beogradu gdje je u zvanju vanrednog profesora, a od 2020.godine i na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

 

NATALIJA MLADENOVIĆ je rođena 1973. godine u Samari (Rusija). Od 1985. godine pohađala je Centralnu srednju specijalnu muzičku školu pri Državnom konzervatorijumu “P. I. Čajkovski” u Moskvi, gdje su njeni profesori bili Vladimir Bunjin i Anatolij Rjabov. Sa sedamnaest godina je primljena na Moskovski Državni konzervatorijum “Čajkovski”, gdje je studirala u klasama Larise Dedove, Irine Osipove i Jevgenija Malinjina. Diplomirala je 1996. godine sa odličnim uspjehom. Od iste godine živi i radi u Beogradu. Na Fakultetu Muzičke Umetnosti se zaposlila 1998. godine, kao umjetnički saradnik na Кatedri za gudačke instrumente. Magistrirala je u klasi Nevene Popović, a trenutno je na završnoj godini doktorskih studija klavira pod mentorstvom red. prof. Lidije Stanković. Dobitnik je nagrada na međunarodnim takmičenjima “Petar Кonjović” u Beogradu i “Rubinštajn” u Parizu. Nastupala je kao solista sa orkestrima Samarske filharmonije, RTS-a, Umjetničkim ansamblom “Binički”, i dirigentima A. Šurevim, B. Suđićem, D. Vilićem.

 

Program koncerta:

L.van Beethoven – Sonata F-dur op. 24 “Prolećna”

-Allegro

-Adagio molto espressivo

-Scherzo

-RondoR.Schumann Sonata a mol op.105

-Mit leidenschaftlichem Ausdruck

-Allegretto

-Lebhaft

E.Grieg – Sonata c mol op.45

-Allegro molto ed appassionato

-Allegretto espressivo alla Romanza

-Allegro animato

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести