НОВОСТИ

У УКЦ-у Српске изведено прво лапароскопско-хибридно одстрањење слезене

15/11/2023

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске изведено је прво лапароскопско-хибридно одстрањење слезене.

 

 

Прво лапароскопско-хибридно одстрањење слезене извели су начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију доктор Зоран Алексић заједно са гостујућим стручњаком проф. др Михајлом Ђокићем из УКЦ Љубљана.

“Ријеч је о минимално инвазивном захвату који је изведен код пацијенткиње код које су након три године исцрпљене све конзервативне методе лијечења, те је индиковано хируршко лијечење. Код пацијенткиње су забиљежене тегобе малаксалости, слабости узроковане хемолитичком анемијом, те је пацијенткиња константно била третирана вишеструким трансфузијама“, саопштено је из УКЦ-а Српске.

У саопштењу појашњавају да се предности лапароскопске методе огледају у бољој визуализацији, краћем времену опоравка, те мањим имунолошким одговором у односу на отворену хирургију.

Постоперативни опоравак пацијента је протекао уредно, а она је након четири дана пуштена на кућно лијечење уз терапијске препоруке.

“Едукација нашег медицинског особља, улагање у њихове вјештине и знања, те размјена искустава са реномираним здравственим установама приоритет су руководства наше установе на челу са проф. др Владом Ђајићем“, навели су из УКЦ-а.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести