НОВОСТИ

УКЦ Републике Српске о случају ”Сара”: Јавни простор не може бити суд и судница

03/04/2024

Универзитетски клинички центар Републике Српске огласио се поводом документарног филма Центра за истраживачко новинарство ”Гдје је Сара?” наводећи да организовање укопа, сахрањивање и ексхумације нису у њиховој надлежности.

”Због великог интересовања и упита медијских кућа које је изазвао документарни филм ”Гдје је Сара?“ имамо обавезу да се испред највеће здравствене установе обратимо јавности. Морамо да нагласимо да се у УКЦ Републике Српске лијече пацијенти, те да у нашој надлежности нису организовања укопа, сахрањивање и ексхумације”, саопштио је УКЦ Републике Српске.

 

Уважавајући веома тешку и тужну ситуацију у којој се налазе родитељи, наглашавају да је незахвално коментарисати исту.

 

”Не можемо да се не отргнемо утиску да је наведени филм, бар што се тиче надлежности УКЦ Републике Српске, направљен тенденциозно имајући за циљ потпуну дискредитацију здравственог система Републике Српске и стварање простора за шпекулације. Многе веома важне чињенице су изостављене у самом филму, да ли намјерно или случајно остаје питање. С тим у вези када је ријеч о овако осјетљивим случајевима сматрамо да је потребно да надлежене институције утврде чињенице, те на основу тога да се донесе исправна одлука и формира мишљење јер јавни простор није нити може бити ни суд ни судница”, наводе у УКЦ-у.

 

Истичу да са сигурношћу могу рећи да су у овом случају испоштовани сви медицински протоколи у лијечењу труднице и новорођенчета и законска регулатива на основу које је урађена обдукција, за што постоји медицинска документација која је на располагању надлежним институцијама.

 

”Такође, у нашој архиви је потврда о преузимању покојника од стране Градског гробља Бањалука (бр. 1340/18)”, саопштио је УКЦ.

 

Подсјетимо, након што је филм објављен Окружно јавно тужилаштво Бањалука формирало је предмет и отворило нову истрагу у овом случају.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести