НОВОСТИ

“Русија спремна да инвестира и изгради гасовод и двије електране”

24/09/2022

Састанак са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином је био веома успјешан, конструктиван, коректан и конкретан и најважније је да ми наставимо нашу сарадњу која се огледа у томе да је Русија спремна да инвестира и изгради гасовод и двије електране, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

 

Путин и Додик

Путин и Додик

 

“Они су донијели све њихове одлуке на највишем нивоу. Оно што је овдје кочница је пролазак испод Дрине који се потпуно неразумно спрјечава од стране муслиманског Сарајева и муслимана. Вјерујем да ћемо наћи начина да то питање ријешимо”, истакао је Додик.

Поручује да ће Српска морати да почне да води рачуна да и да се истим њиховим аршинима мјери и однос Српске према Федерацији и ако не може другачије, да се на тај начин покуша доћи до рјешења.

“Важно је да то почнемо чинити што је прије могуће”, рекао је Додик.

Нагласио је да је овај састанак са Путином један од најкориснијих које су имали.

“Разговарали смо о нашој сарадњи, упознао сам предсједника Русије и о финансијским и економским стањем у Републици Српској”, рекао је Додик и нагласио да је једна од тема била и енергетска ситуација.

Данас је најважнија енергија, каже Додик и додаје: “Ми у Српској имамо среће да имамо довољно електричне енергије, али нам је потребна гаранција да добијемо за гас у оној количини коју ми користимо и за нафту. Тиме би могли да ријешимо нашу неизвјесност.

“Добио сам одређене гаранције за то да ћемо наћи начина да Република Српска добије довољно потребне количине, и да ће то бити што се тиче гаса, у оквиру досадашње цијене. То значи да је то негдје 460-480 зависно од транспортних услуга, за разлику од Европе плаћа од 2.000 до 3.000 а вјероватно ће на зиму бити далеко више”, сматра Додик.

 

Нагласио је да је разговор одисао пуним пријатељством и разумијевањем.

 

“Путин је заинтересован за стање, не у смислу како то приказују у Сарајеву и Западу, он жели да разумије у каквом стању се налазе пријатељи. На крају рекао важну ствар, да смо ми пријатељи, да он нас препознаје као такве, и да он никада пријатеље неће оставити, шта год сад о томе разумјели ови на Западу, или у Сарајеву који ове бенефите наших добрих односа прије свега са Руском Федерацијом и Путином користе кроз готово идентични цијену гаса коју ће имати ову гријну сезону и само Сарајево”, рекао је Додик,

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести