НОВОСТИ

СЛОМ НИЈЕМАЦА ЗА САМО 45 ДАНА: Солунски фронт био једна од раскрсница српског народа |

ЧУВЕНА ПОБЈЕДА Нијемце протјерали из Вишеграда, све мирисало на барут, улице пуне крви… |

СЛАВЕ Божић, Митровдан и Ђурђевдан, али и Бајрам, баба Божана посљедња горанска хришћанка! |

НАЈПОЗНАТИЈИ СРБИН ОТЈЕРАН У ЈАНЧАРЕ Био најмоћнија фигура уз султана, али и миљеник његове жене |

Ученици основних школа кроз игру учили о значају рециклирања пластике и заштити природе |

Сутра у Храму Светог великомученика Георгија дочек чудотворне иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице |

НСРС сутра о Приједлогу резолуције о заштити Срба; Српска уз свој народ на КиМ |

ЗБОГ КРАЉА НА СТРИЈЕЉАЊЕ, АЛИ ЈЕ ПРЕЖИВИО МЕТАК! Голи и везани, али од пјесме не одустају! |

Додик: Српска институционално стабилна, поштује Устав и Дејтонски споразум |

Којић: Политике Додика и Цвијановићеве препознате у свијету |

Нова провокација тзв. косовске полиције у Звечану, возилом ушли у улицу гдје су окупљени Срби (ФОТО) |

Четири компаније из Српске на Сајму технике и техничких достигнућа у Београду

16/05/2023

На 65. Међународном сајму технике и техничких достигнућа који је отворен у Београду успјешно се представљају четири компаније из Републике Српске.

 

Посјета штанду Републике Српске Фото: РТРС

 

Манифестацију која промовише глобалне трендове у областима технике и производних технологија посјетио је и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информативно друштво Републике Српске Жељко Будимир.

Глобално трендовске области, аутоматизација, роботика, вјештачка интелигенција , 5Г мрежа, блокчејн технологија , проширена виртуелна стварност и нанотехнолгија, одувијек су занимљиве онима који прате достигнућа у науци и иновацијама. Међу 500 излагача организован је наступ привредника из Републике Српске.

– Први пут смо на Сајму технике у Београду. Схватили смо да треба да се појавимо зато што смо другачији од осталих . Видимо око нас доста машина, неке и ми користимо у обради метала пошто имамо и ту производњу металних кућишта и конструкција за лед екеране – рекао је Слободан Кљечанин технички директор Антена нет Теслић.

Драгица Шљивић из “Шљивић електронике” из Брода рекла је да ова породична фирма има традицију дугу 25 година и да се бави производњом, продајом и сервисом разних електронских уређаја, те ради одређене послове и за инострана тржишта.

Са новим технологијама и знањем производи из Српске могу да конкуришу на новим тржиштима, посебно регионалном.

Боро Божић из породичне фирме “ББС пластик” из Петрова, која запошљава 600 радника, рекао је да је први пут на Сајму технике, гдје је презентовао своје нове производе – прикључно-мјерне ормаре и раставне склопке до 100 ампера, које се уграђују у ормаре, што је новитет и ова фирма једина за сада то ради, јер се ни у Србији не производе склопке испод 100 ампера.

– Пратимо тренд индустријализације тако да сходно нашим могућностима и машине које се купују прате тренд у свијету – сматра Милорад Милановић из Медитеран инокс Челинац.

Наступ привредника организовала је Привредна комора , а подржало Представништво Репбулике Српске у Београду.

– Кад смо ту присутни онда смо сигурно ухватили корак са свијетом јер колико у техници и науци будемо напредовали сигурно ћемо и све оно што треба да пратимо бити на једном изузетно високом нивоу – додао је Млађен Цицовић директор Представништа Републике Српске у Београду.

Бошко Боројевић из Привредне коморе Републике Српске рекао је да су на Сајму присутни око 15 година.

– Ове године излажемо , доводимо четири предузећа који су са нама, а заступамо и 20 предузећа који су у каталошком издању – додао је Боројевић.

Штанд наших привредника посјетили су министри науке из Српске и Србије. Овдје су представљена технолошка достигнућа из читавог свјета и важно је да будемо у Београду, рекао је министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информативно друштво Републике Српске Жељко Будимир.

– Република Српска и њено учешће кроз Привредну комору и конкретне фирме треба да помогне Српској да ухвати корак са тим достигнућима , а истовремено науци и научно технолошким достигнућима која стварају на нашим институтима и факултетима да ухвате прикључак – каже Будимир.

Не смијемо да дозволимо да технологија преузме и води нас . Морамо да је контролишемо и усмјеравано за наш бољи живот и нашу бољу будућност рекла је министарка науке, технолошког развоја и иновације Србије Јелена Беговић након обиласка штанда Републике Српске .

– Видим науку и технологију као нешто што нема граница, спаја људе, а с друге стране гура наш развој. То није питање само садашњости већ питање будућности – додала је она.

Будућност је на младима, поручио је на изложби “Играј за човјечанство” Наука за све , израелски нобеловац Данијел Шехтман.

– Уведите што више младих у науку и технологију. То ће вас учинити још већом и изузетнијом земљом него што сте сада – поручио је Шехтман.

Сајам под слоганом “Рестарт” спаја изложбени и образовни дио гдје је наглашени правци техничко-технолошког развоја и примјена технологија за будућност.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести