НОВОСТИ

СЛОМ НИЈЕМАЦА ЗА САМО 45 ДАНА: Солунски фронт био једна од раскрсница српског народа |

ЧУВЕНА ПОБЈЕДА Нијемце протјерали из Вишеграда, све мирисало на барут, улице пуне крви… |

СЛАВЕ Божић, Митровдан и Ђурђевдан, али и Бајрам, баба Божана посљедња горанска хришћанка! |

НАЈПОЗНАТИЈИ СРБИН ОТЈЕРАН У ЈАНЧАРЕ Био најмоћнија фигура уз султана, али и миљеник његове жене |

Ученици основних школа кроз игру учили о значају рециклирања пластике и заштити природе |

Сутра у Храму Светог великомученика Георгија дочек чудотворне иконе Пресвете Богородице Брзопомоћнице |

НСРС сутра о Приједлогу резолуције о заштити Срба; Српска уз свој народ на КиМ |

ЗБОГ КРАЉА НА СТРИЈЕЉАЊЕ, АЛИ ЈЕ ПРЕЖИВИО МЕТАК! Голи и везани, али од пјесме не одустају! |

Додик: Српска институционално стабилна, поштује Устав и Дејтонски споразум |

Којић: Политике Додика и Цвијановићеве препознате у свијету |

Нова провокација тзв. косовске полиције у Звечану, возилом ушли у улицу гдје су окупљени Срби (ФОТО) |

Кошарац и Момировић разговарали о заједничком наступу на тржиштима трећих земаља

28/01/2023

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић размотрили су данас могућност заједничког наступа на тржиштима трећих земаља, као и потенцијални заједнички транспорт роба на тржишта земаља са којима БиХ и Србија остварују спољнотрговински промет.

 

Сташа Кошарац и Томислав Момировић

Сташа Кошарац и Томислав Момировић

 

– Наш примарни задатак је да радимо на очувању постојећих и отварању нових тржишта за извоз домаћих производа. Због тога би заједнички транспорт роба на трећа тржишта био изузетна подршка привредним субјектима у Републици Српској и Федерацији БиХ – истакао је Кошарац.

Он је навео да је Србија у оквиру Цефте најважнији спољнотрговински партнер БиХ и да је у обостраном интересу даље јачање билатералне сарадње у свим сегментима.

Кошарац је изразио посебну захвалност Влади Србије на подршци стратешким пројектима у Републици Српској, с фокусом на изградњу хидроелектране Бук Бијела на ријеци Дрини, источне гасне интерконекције и аеродрома у Требињу.

– Ријеч је о кључним развојним пројектима у Републици Српској, чија реалиизација ће значити огромне бенефите за све грађане и привредне субјекте, не само из Српске, него и БиХ и цијелог региона – навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, присуство на тржишту Србије од круцијалне је важности за привредни сектор из Републике Српске и Федерације БиХ.

– Београд и Србија су одлична шанса за промоцију производа из Републике Српске и ФБиХ. Због тога су нам посебно важни домаћи и међународни сајмови у Србији, јер наши привредници имају прилику да презентују своје производе”, додао је Кошарац.

Он је подсјетио да је Србија прошле године дозволила наставак извоза меркантилне пшенице, меркантилног кукуруза и пшеничне крупице на тржиште Републике Српске и ФБиХ.

– У моменту када смо били суочени са несташицом ових производа због поремећаја на глобалном тржишту, Србија је показала да је регионали лидер, да има сензибилан приступ и разумије потребе земаља у окружењу, на чему смо изузетно захвални – навео је Кошарац.

Он је информисао Момировића да постоји чврсто опредјељење институција Републике Српске за чланство БиХ у “Отвореном Балкану”, првенствено због бенефита које ова регионална иницијатива доноси грађанима и привреди у цјелини.

– Нажалост, одређене политичке структуре из ФБиХ се противе чланству у “Отвореном Балкану” искључиво због политичких предрасуда. Искрено се надам да ће у наредном периоду доћи до промјене политичког курса у ФБиХ спрам ове иницијативе, како БиХ не би остала црна рупа на Балкану. Наши привредници нису заслужили да буду таоци таквих политика”, поручио је Кошарац.

Кошарац и Момировић су разговарали о састанку Трилатералног трговинског комитета БиХ – Србија – Турска, који ове године треба да буде одржан у Сарајеву.

Током сусрета било је ријечи о даљем јачању економских односа, унапређењу спољнотрговинске размјене, отварању нових тржишта, те реализацији инфраструктурних пројеката.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести