НОВОСТИ

“Република Српска пред партнере иде са конкретним рјешењима било којег питања”

23/08/2023

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да радна група у домену правосуђа већ може говорити о Закону о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ, који је доставила Република Српска.

 

 

Кошарац, који је и замјеник предсједавајуће Савјета министара, рекао једа се ова радна група, чије формирање је договорено на састанку партнера из власти претходног мјесеца, треба што прије реферисати и о Закону о Уставном суду, који је такође доставила Република Српска, како би се и ово питање кроз одлучивање у Савјету министара и Парламентарној скупштини третирало како је предвиђено.

Кошарац је говорећи о данашњој сједници Савјета министара и Закону о судовима, који је био на дневном реду сједнице, истакао да је једна страна потенцирала питања људских и вјерских права, док са друге стране постоји размишљање да није потребно доносити нови закон, већ да се постојећи закони кроз измјене и допуне могу кориговати.

“Апелујем на радну групу за сектор правосуђа да се направи анализа како бисмо данас или сутра имали телефонску сједницу, како бисмо могли у понедјељак имати законе на парламенту”, рекао је Кошарац новинарима.

Он је подсјетио и да је Република Српска у сличним ситуацијама сваки пут излазила са приједлозима рјешења, наглашавајући да је план за деескалацију у БиХ прво урадио СНСД и институције Републике Српске, те да сваки пут Српска иде пред партнере са конкретним приједлозима у вези било којег питања.

“У конкретном случају Република Српска је доставила два текста закона, о Уставном суду и престанку мандата страних судија и наравно да смо о томе на данашњој сједници Савјета министара говорили пружајући прилику и другима који учествују у раду да изнесу своје стајалиште”, нагласио је Кошарац.

Говорећи о Закону о организацији тржишта вина, о којем се министри данас нису изјашњавали, Кошарац је навео да је министарство којим руководи у координацији са ентитетским министарствима и представницима других радних тијела припремило овај закон, који има потпуну подршку произвођача вина из БиХ.

“Наши људи имају запажене резултате у билансу спољнотрговинске размјене са земљама ЕУ и постоји обавеза да нашу легислативу до новембра 2024. ускладимо са европским стандардима, како би наши прозивођачи могли и даље несметано да извозе вина на тржиште ЕУ”, истакао је Кошарац.

Он је додао да су примједбе на овај закон биле техничког карактера, те изразио наду да ће се у току наредних дана обавити додатне консултације, како би закон могао проћи процедуру у Савјету министара, а након тога и у Парламентарној скупштини БиХ.

Кошарац је истакао да партнери у власти на нивоу БиХ имају транспарентан приступ, те да су посвећени томе да у дефинисаним роковима, како Савјет министара, тако и Парламентарна скупштина дефинише питања из 14 кључних приоритета.

“Постигли смо да на темељу политичких договора, које смо постигли јуче у Источном Сарајеву, свако из домена својих надлежности, наставимо са оним елементима договора политичких лидера и субјеката који чине власт на заједничком нивоу”, закључио је Кошарац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести