НОВОСТИ

Rusija lansira digitalnu rublju krajem 2021.

20/05/2021

Monetarni regulator razviće prototip kripto platforme do kraja godine i posmatraće tržište kako bi planirao naredne faze projekta.

 

Monetarni regulator razviće prototip kripto platforme

Monetarni regulator razviće prototip kripto platforme

Centralna banka Rusije će lansirati prototip digitalne rublje do kraja tekuće godine, potvrdila je danas najviša ruska monetarna institucija, prenosi Tanjug.

 

„Upravo smo objavili izvještaj o preporukama zajedno sa konceptom digitalne rublje“, rekla je prva zamjenica guvernera centralne banke Olga Skorobogatova na sastanku radne grupe Odbora Državne dume za finansijsko tržište, prenosi Russia Today.

 

Ona je također navela da će monetarni regulator razviti prototip kripto platforme do kraja godine i da će osmatrati tržište kako bi planirao naredne faze projekta.

 

Koegzistencija sa gotovinskim novcem

Ruska centralna banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati sa gotovinskim i bezgotovinskim rubljama. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitcoina, digitalna rublja je projektovana tako da minimizuje rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator, a biće podržana tradicionalnim novcem.

 

Najnovije istraživanje, koje je sproveo Centar za istraživanje finansijskih tehnologija i digitalne ekonomije Skolkovo, pokazala je da otprilike polovina učesnika u anketi podržava ideju o digitalnoj rublji, dok je skoro 40 posto ispitanika bilo protiv.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести