НОВОСТИ

Вишковић: Позив италијанским привредницима да инвестирају у Републику Српску

29/05/2023

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је данас на пословном форуму у италијанском граду Удине привреднике из Италије да дођу и инвестирају у Републици Српској, те представио предности улагања у Српској, саопштено је из Владе Српске.

 

 

Премијер Српске је нагласио да су међу тим предностима повољан географски положај, близина ЕУ, подстицаји Владе за улагање, најповољније пореске стопе у региону, те повољна цијена електричне енергије.

Инвестирање у Републици Српској је сигурно и Влада жели да сарађује са свима на партнерској основи, наводи се у саопштењуу.

– Добар примјер како се Република Српска односи према инвеститорима је италијанска комапнија ПМП, која већ 20 година послује у Српској, као и 15 других фирми из Италије, које своје производне активности обављају у Републици Српској – рекао је Вишковић.

Вишковић и Митровић представили су италијанским привредницима потенцијале Српске и предности ивестирања, те одговарали на питања потенцијалних инвеститора.

– У Српкој није предност јефтина радна снага, већ радна снага која је стручна и способна. Наши радници стручно и квалитетно обављају своје послове и задатак институција Републике Српске и мој задатак као премијера је да сваком инвеститору будемо сервис – поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, осим енергетике, металске и прерађивачке индустрије, пољопривреда и туризам такође области које пружају добру основу за нове инвестиције.

Митровић је говорио о привредном амбијенту и истакао да је Република Српска сврстана међу 10 земаља и регија у конкуренцију од 350, као добра дестинција гдје вриједи улагати.

– Процедуре су са 21 дан сведене на три дана и радимо заједно са вама да што лакше и брже започнете бизнис у Српској. Влада ради са локалним заједницама на понуди и поједностављењу процедура, као и са образовним системом на образовању и профилисању радне снаге. Опредјељење Владе јесте да у наредном периоду створи што повољнији амбијент – поручио је Митровић.

Митровић је навео да се ради на дигитализацији и креирају подстицаје за инвеститоре.

– Нама је битан сваки привредник, а посебну пажњу поклањамо ономе ко улаже више од пет милиона КМ и запошљава више од 100 радника. Постоји и поврат пореза и допринос и Српска помаже до 30 одсто улагања – нагласио је Митровић.

На пословном форуму у Удинама данас су се са својим потенцијалима представили градови Градишка и Лакташи.

Министар за привреду и туризам у Влади италијанске регије Фрули Венеција Ђулија Сергио Емидини Бини рекао је на форуму да влада ове регије са великом пажњом прати развој сарадње и билатералних односа са балканским земљама, те да ова регија има споразуме о сарадњи са регијама на Балкану.

Он је захвалио делегацији Владе Српске на посјети Трсту и представљању потенцијала Српске и могућностима за инвестирање.

Помоћник министра привреде и предузетништва Слободанка Дубравац је рекла да је од Трста до Бањалуке ауто-пут, те да Република Српска гради нове километре ауто-путева, што је чини конкурентном.

– Српска нуди приступ тржишту ЦЕФТА, ЕФТА-и и Турској, што је посебно важно за извозно оријентисане инвеститоре. Италија је друга земља по велични страни инвеститор и спољнотрговински партнер Српске. У Републици Српској неопорезиви дио дохотка износи 511 евра и нема пореза на дивиденду – поручила је Дубравац.

Додала је да се инвеститорима који улажу у технологију смањује пореска основа.

– У протеклих 10 година није долазило до повећања трошкова пословања, већ смо радили на смањивању стопа на доходак и парафискалних оптерећења – истакла је Дубравац.

Пословни форум организовало је Удружење привредника из Италије “Конфидустрија”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести