НОВОСТИ

Вишковић: За 500 милиона КМ већи обим јавних инвестиција него лани

12/09/2023

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је обим јавних инвестиција у Српској ове године за 500 милиона КМ већи него лани.

 

– У току је изградња нових болница, путева, ауто-путева, школа, а велики посао је покренут што се тиче развоја енергетских потенцијала кроз градњу хидро, вјетро и соларних електрана – рекао је Вишковић.

 

Према његовим ријечима, овај раст инвестиција ствара нова радна мјеста и унапређује инфраструктуру, што доприноси економском развоју и бољем стандарду грађана Републике Српске.

 

– Инвеститори и пословни партнери су заинтересовани за улагање, а ми им нудимо одличне услове, што је разлог њиховог доласка. Никада у новијој историји нисмо више градили нових објеката – болница, путева, енергетских потенцијала. Република Српска је велико градилиште – од Требиња до Новог Града. Никада нисмо градили више јавних објеката – поручио је предсједник Владе Српске у изјави за Срну.

 

Гради се све више производних погона широм Републике Српске, што је значајно за развој сваког мјеста, и свака пословна иницијатива која носи одређену привредну активност имаће подршку Владе, нагласио је Вишковић.

 

– Тренутно биљежимо рекордан број запослених од настанка Републике Српске, а то је узрок великих инвестиција које имамо. Врло важно је подвући да је реални раст плата већи од инфлације – истакао је Вишковић и додао да се Република Српска неће зауставити на овим пројектима.

 

Он је истакао да је велики интерес инвеститора за улагање у област соларне енергије у Републици Српској, а покренути су пројекти на изградњи неколико хидроелектрана.

 

– Недавно је озваничен почетак радова на ХЕ “Дабар”, инвестицији вриједној више од 500 милиона КМ, а већ је уложено 250 милиона. У реализацији су ХЕ “Бистрица”, ХЕ “Бук бијела”, до сада је рализовано 25 милиона евра кроз радове на ХЕС “Горња Дрина”, то се односи на Бук бијелу, Фочу и Паунце – рекао је Вишковић.

 

Прилика за договарање нових инвестиција, као и приказивање инвестиционе могућности и понуде Републике Српске биће и “Инвест форум”, који ће бити одржан 19. септембра у Банском двору у Бањалуци, а организују га Влада и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске. На њему ће учествовати представници из 20 земаља, 60 компанија са више од 300 учесника.

 

– Имам велика очекивања од овог форума, гдје ће наши и страни привредници имати директну комуникацију. Инвеститори заинтересовани за улагање у Републику Српску имаће све неопходне информације на једном мјесту. На њему ће бити представљене могућности директног улагања, али и пореска политика која је битан фактор зашто се инвеститори одлучују улагати код нас. Општине и градови из Српске имаће могућности да представе своје потенцијале – рекао је Вишковић.

 

Рекао је да Српска жели да страним инвеститорима покаже да има пуно потенцијала у које могу сигурно да уложе своја средства.

 

– Надам се да ћемо ово искористити да обезбиједимо још инвестиција и да наставимо са добрим показатељима и додатно развијамо Републику Српску на свим пољима – закључио је Вишковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести