НОВОСТИ

Академик, научник, младобосанац

11/06/2021

Српски историчар Васа Чубриловић (1897-1990), учесник атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда 1914. године у Сарајеву, професор Универзитета у Београду и члан Српске академије наука и уметности, умро је на данашњи дан 1990. године

 

Васа Чубриловић

Српски историчар Васа Чубриловић (1897-1990)

 

Као ученик приступио је национално-револуционарној организацији “Млада Босна”, а као најмлађи учесник Сарајевског атентата осуђен је на 16 година робије и до слома Аустроугарске у Првом свјетском рату био је у затвору.

 

У Другом свјетском рату био је затворен у логор на Бањици.

 

Студирао је филозофију на Универзитету у Београду, гдје је докторирао 1927. године. Између два свјетска рата припадао је прогресивном крилу Земљорадничке странке, а послије Другог свјетског рата био је директор Балканолошког института и министар у влади Југославије.

Аутор је око 70 историјских књига и студија.

Међу најпознатијим дјелима Васе Чубриловића су: “Босански устанак 1875-1878”, “Поријекло муслиманског племства у Босни и Херцеговини”, “Први српски устанак и босански Срби”, “Политичка прошлост Хрвата”, “Историја политичке мисли у Србији 19. вијека”, те “Одабрани историјски радови”.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести