НОВОСТИ

Ако Хрватска стави лик Тесле на кованице предузећемо мјере

23/07/2021

Стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра, ако Хрватска постане чланица Еврозоне у наредном периоду, представљало би “присвајање културног и научног насљеђа српског народа”, саопштили су из Народне банке Србије.

 

Стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра

Стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице евра

 

Поводом изјаве хрватског премијера Андреја Пленковића да су грађани Хрватске анкетом изабрали научника Николу Теслу као најпожељнији мотив за евро, из НБС-кажу да је “неспорно да се славни научник током свог живота изјашњавао као Србин по поријеклу и роду”.

 

„С тим у вези, сасвим је сигурно да би биле предузете одговарајуће активности према надлежним институцијама ЕУ како би се указало на непримјереност таквог приједлога“, наводе из НБС.

Како објашњавају, држава чланица има обавезу обавјештавања других чланица о нацртима дизајна нових националних страна евро кованица, а захтјев за одобрење дизајна подноси се Савјету ЕУ.

„Савјет ЕУ одобриће дизајн националне стране еврокованице ако су испуњени технички услови и ако нема примједби других држава чланица које користе евро као заједничку валуту“, истиче НБС.

У случају да има примједби, које су могуће када би предложени дизајн националне стране једне државе могао изазвати неповољне реакције грађана друге државе чланице, Савјет ЕУ доноси одлуку о прихватању или одбијању захтјева квалификованом већином гласова.

Ова уредба односи се на државе које су испуниле услове за приступање Еврозони, а Хрватска може најраније то учинити 2023. године, што је у овом тренутку упитно.

Пленковић је рекао да свака земља која уђе у Еврозону има могућност да на једној страни кованице има неки национални мотив, а да су они између осталих изабрали да на 50, 20 и 10 центи буде Тесла. Дизајн евро новчаница је исти, независно од државе која их штампа, а о националном дизајну еврокованице одлучује држава чланица ЕУ која евро користи као заједничку валуту.

Дизајн евро кованице може се мијењати по протеку рока од 15 година, осим ако дође до промјене шефа државе или то захтијевају разлози спречавања фалсификовања еврокованица, када је могуће мијењати дизајн и прије истека поменутог рока.

Питање дизајна евро кованица регулисано је Уредбом Савјета ЕУ, објашњавају у НБС. Државе обично формирају комисије (умјетници, нумизматичари, гравери, политичари), које врше избор националног дизајна евро кованице у конкуренцији већег броја приједлога.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести