НОВОСТИ

АЛБАНАЦА СВЕ МАЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Приштина у паници због ове алармантне статистике

31/10/2021

ИЗ АЛБАНСКИХ средина на Косову и Метохији наставља се одлазак становништва, чиме се смањује и број ученика у школама, и то за 28 одсто у посљедњих десетак година.

 

АЛБАНАЦА СВЕ МАЊЕ

Албанаца све мање на КиМ

 

Према Агенцији за статистику, у нижем средњем образовању на Косову и Метохији у школској 2008.-2009. години било је 319.154 ученика, док је у школској 2020.-2021. години број ученика био 229.664.

На основу статистике испоставља се да је у школама на албанском ове године 89.490 ученика мање (или 28 одсто) него прије 12 година.

Укупно 80 школа овог нивоа затворено је за 12 година.

Медији на албанском наводе да је само у посљедњих годину дана у школама било преко осам хиљада ученика мање, наводи портал Интермагазин.

– Ова статистика треба да буде алармантна за било које друштво. Одлазак се наставља застрашујућим темпом чак и без либерализације виза. Само је прошле године у школским клупама овог нивоа образовања било 8.295 ученика мање– каже се у реакцији Савета родитеља у Приштини.

Одлазак Албанаца са Косова и Метохије догађа се углавном због економске ситуације. Мјесто гдје се нашла већина са Косова и Метохије је Њемачка, због услова које нуди ова земља, гдје се грађанима обезбеђују радне визе, а затим им се послије неког времена дозвољава да дођу и њихове породице.

Остале Вијести