НОВОСТИ

Албанци напали тринаестогодишњег дјечака – покидали му ланац с крстићем

02/07/2021

Тринаестогодишњи Никола Перић, кога су непознати нападачи претукли у селу Гојбуља надомак Вучитрна, примљен је у Клиничко – болнички центар у Сјеверној Митровици, а након санирања задобијених повреда, задржан је ради даље опсервације.

 

Никола Перић

Тринаестогодишњи Никола Перић

 

Са видним повредама изнад ока, подливима и посјекотинама на рукама и ногама, Никола је за Косово онлајн рекао да је нападнут од групе дјечака, старијих од себе, без икаквог разлога.

„Играо сам фудбал са својом браћом и другарима, а онда су ми пришли неки дјечаци и напали ме без икаквог разлога. Почели су да ме ударају, а када сам ја кренуо да бјежим, сустигли су ме и оборили на земљу. Онда су ме ударали и шутирали по глави, тијелу, покидали су ми и златни ланац на којем је био крстић и газили су га по земљи. Нисам могао да видим ко ме је тачно напао“, видно узнемирен и уплашен, говорио је Никола.

Да је посљедњи напад и пребијање тринаестогодишњег Николе Перића само логични слијед догађаја оног што се дешава у посљедње вријеме у Гојбуљи сматра и његов брат од стрица Александар Перић.

„Живот Срба у Гојбуљи је веома тежак и могу слободно да кажем да се овако нешто и очекивало од Албанаца који свакодневно провоцирају. Оскрнавили су нам цркву, оштетили гробље, готово свакодневно нападају долазе у село да провоцирају, а најчешће је на мети школа гдје су и Николу напали, када је са својим друговима играо фудбал“, каже Перић.

 

Он сматра да одређену кривицу за нападе који се дешавају има полиција самопроглашеног Косова, која, како је рекао, не ради свој посао како треба.

 

“Дошли су послије пола сата од кад смо их позвали, иако је Вучитрн близу. Готово увијек кажу да нису ништа видјели, не могу да нађу ко је то урадио, а за овај напад на Николу рекли су да је дјечија туча. Ово није дјечија туча, то су момци знатно старији и већи од њега и напали су га без разлога што не може да буде дјечија туча”, рекао је Перић.

Према његовом мишљењу, циљ учесталих напада Албанаца на преостале Србе у Гојбуљи је да их заплаше и приморају да им продају своју имовину и напусте вјековна огњишта.

“Циљ им је да нас натјерају да им продамо своја имања, да напустимо село, али мислим да неће успјети у тој намјери”, нагласио је Александар Перић.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је раније да ће о овом недопустивом инциденту обавијестити све међународне факторе, од којих ће захтијевати да се безбједносна ситуација у Гојбуљи, као етнички мјешовитој средини, схвати на најозбиљнији могући начин и да се подигне на још виши ниво.

Он је поручио да је дјечак нападнут јуче, истог дана када је на Косову и Метохији боравио генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је очување безбједности и мира зацртао као главни приоритет мисије Кфора.

“Ми очекујемо да та мисија своју дужност и испуни”, поручио је Петковић.

У Гојбуљи живи педесетак Срба, међу којима и десетак дјечака и дјевојчица.

 

Извор: Тањуг

Остале Вијести