НОВОСТИ

АМЕРИЧКИ ГЛУМАЦ ЏОН МАЛКОВИЧ ПО ПОРИЈЕКЛУ ЈЕ ЧИСТОКРВНИ СРБИН

30/10/2021

Сви смо вјероватно већ чули за чувеног америчког глумца Џона Малковича. Он иначе није сигуран у то шта је по поријеклу. Каже да се осјећа као Хрват (Croat) јер су му баба и дјед по оцу рођени у данашњој Хрватској. Но, сјећа се и тога да му је мајка на то да је хрватског поријекла рекла да је њихова породица поријеклом из Црне Горе (Montenegrins). А када он оде у БиХ, кажу му да је из Босне (Bosnian).

 

 Џон Малкович

Џон Малкович

 

Ипак, има довољно валидних података о Малковичевим прецима, те је тако могуће врло тачно утврдити његово поријекло. У свом раду генеолог Жарко Вељковић открива сљедеће: Џон Малкович родио се као Џон Гевин Малкович (John Gavin Malkovich) 9. децембра 1953. у Кристоферу у Илиноису.

Малковичев отац био је новинар, новински издавач и историчар Данијел Леон Малкович (Daniel Leon Malkovich), рођен 20. децембра 1926. у Бентону у Илиноису. Малковичев деда по оцу био је Мајкл-Мајк Малкович (Michael/Mike Malkovich), који је по подацима америчког социјалног осигурања рођен 17. јануара 1894. у данашњој Хрватској, а ондашњој Аустроугарској.

Поменут је у три америчка пописа становништва, 1920., 1930. и 1940., и у сва три пописа стоји да је у Америку емигрирао 1913. Претпостављајући му име на М- прије американизације, као и презиме Малковић или Маљковић, претрага америчких имиграционих база података проналази извјесног Манета Маљковића, старог 17 година, од оца Антона, рођеног у општини Бриње у ондашњој Аустроугарској, који је у њујоршку луку стигао 1. маја 1913. бродом „Martha Washington“, са поласком из Трста, наводи портал Принцип.

Са свим тим подацима било је лако пронаћи крштеницу Манета Маљковића – он се родио као Емануил Маљковић 17. јануара 1894. у Прокикама крај Бриња у данашњој Хрватској, од оца Антона, земљорадника, и мајке Василије, домаћице, Србин православне вјере од оба родитеља Срба православне вјере. Њихова крсна слава је Јовањдан. Стога нема ничег од Хрвата или „хрватског“ (хрватског српског) или евентуално хрватског/чакавског језика у породици или очевој линији америчког глумца Џона Малковича. Једнако као и Никола Тесла што је Србин православне вјере, само рођен на територији данашње Хрватске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести