НОВОСТИ

Амфилохије и Атанасије заједно о вјери и Светом писму

27/05/2021

У организацији богословских факултета у Фочи и Београду те Матице српске – друштво чланова у Црној Гори објављен је међународни зборник радова “Вера и мисао у вртлогу времена” у част блаженопочивших митрополита црногорско-приморског митрополита Амфилохија и епископа захумско-херцеговачког Атанасија.

 

Вера и мисао у вртлогу времена

Вера и мисао у вртлогу времена

 

Међународни зборник радова, посвећен двојици блаженопочивших архијереја, на 824 стране обухвата 36 радова на српском, руском, енглеском, грчком и француском језику, из пера аутора који раде у осам држава.

 

Значајан дио ових радова потекао је са скупа који је у част двојице архијереја одржан 2018. године на Православном богословском факултету у Београду.

 

У чланцима разврстаним у седам тематских цјелина, разматран је богословски, философски, друштвени и културни допринос митрополита Амфилохија и епископа Атанасија, али и значајне теме из области у којима је овај допринос био најзначајнији, објављено је на сајту Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

 

Зборник садржи и до сада најобухватније библиографије радова двојице архијереја, као и фото-албум са сликама из њихових живота.

 

Поред тога што представља литерарни споменик захвалности двојици великих архијереја за њихов немјерљив допринос Православној цркви, теологији, српској култури и науци, у зборнику “Вера и мисао у вртлогу времена” се први пут анализирају и критички вреднују неки аспекти њихове мисли и ђела.

 

Њихово разумијевање Светог писма, приступ Светим Оцима, допринос теологији старозавјетног канона, литургији, канонском праву, философском мишљењу као искуственој метафизици, борби за очување Косова и Метохије и канонског поретка у Црној Гори – само су неке од тема које су овђе по први пут размотрене на академски начин.

 

У том погледу, зборник представља основ како за даље прослављање двојице великана Православне цркве, тако и за студиозно изучавање њихове мисли и учинка на пољу духа и српске културе у цјелини.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести