НОВОСТИ

Арлов: Подршка Србима на Космету и мирном рјешењу кризе

20/09/2021

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов упутио је подршку Србима са Космета, као и мирном рјешењу кризе коју је изазвала одлука Приштине о увођењу реципрочних мјера.

 

Милорад Арлов

 

– Српком народу и српској браћи на сјеверу и свим Србима на Косову и Метохији подршка за оправдан демократски бунт, али и за мирно, демократско и политичко рјешавање новонастале кризе, након увођења реципроцитета регистарских таблица које је Приштина почела данас да примјењује – поручио је Арлов у саопштену за медије.

Како је истакао, било очекивано да ће Приштина примијенити и ту врсту пресије да покаже своје дјеловање на простору читавог Космета.

– Али сигурно није била потребна оволика демострација силе која изазива оправдан немир код вас који сви разумијемо и бринемо за вас. Рјешавање питања регистарских таблица је правно, цивилно и цивилизовано питањем које се треба рјешавати у нормалним цивилним пословима, а не никако специјалним јединицама и силом – оцијенио је Арлов.

Он је као пријатељ позвао Србе са Космета да буду прибрани и мирни и да демократски искажу своје мишљење и право.

– Никако немојте прекорачити ту границу демократије која сигурно не би била добра за вас и све који ту живе. Апелујем на комплетно српско руководство на сјеверу да учини све да не дође до било каквог сукоба и физичког обрачуна и да се заштити мир, али да се јасно каже да ово овако није било потребно, јер сваки ваш живот и постојање на Косову и Метохији је као светиња – нагласио је Арлов.

Подсјетио је да је и сам био жртва нарушавања слободе кретања и да му је забрањено да уђе на Косово и Метохију.

– Ви сте навикли на овакве ситуације већ више од двије деценије трпите и то носите. Вјерујем у ваше достојанство, упорност и разум. Ова криза као и све до сад морају се ријешити политичким путем и никако више. Било какви ексцеси, сукоби или не дај боже жртве били би супротно миру и номалном животу, који ви нажалост немате – рекао је Арлов.

Он је апеловао на премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да преиспита своју одлуку и смири ситуацију, као и специјалног изасланика за дијалог Мирослава Лајчака, који је у посјети региону, да уложи свој ауторитет и помогне мирном рјешавању кризе.

– Молим међународне институције Кфор, Еулекс, Унмик и стране амбасаде које дјелују и које су присутне на Косову да учине све и заштите мир и српски народ, а тако и све грађане. То је њихова обавеза јер за очување мира и постоје на Косову и Метохији – закључио је Арлов уз поруку Србима са Космета – “Увијек уз вас!”

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести