НОВОСТИ

Аустрија: Експерти траже трајну забрану усташког скупа у Блајбургу

24/11/2021

Експертска комисија при Министарству унутрашњих послова Аустрије сматра да треба забранити усташку комеморацију у Блајбургу.

Блајбург

Комисија је дошла до закључка да окупљање десничара нема никакве везе са комеморацијом и да је треба трајно забранити. Указали су да организатори протеклих година нису предузимали потребне мјере за уклањање усташких симбола међу учесницима.

 

Чак су подстицали истицање усташких симбола, наводи се у извјештају експертске групе. Величање фашизма, на основу Државног споразума Аустрије, треба забранити, додали су експерти у комисији.

Посљедња комеморација у Блајбургу одржана је прије двије године и она би могла бити и посљедња. Иначе окупљање у Блајбургу организовао је Почасни блајбуршки вод под покровитељством хрватског Сабора.

Бечки дневник “Пресе” указује да су у изрази препоруке, која јасно каже да окупљање у Блајбургу треба трајно забранити, учествовали експерти Министарства унутрашњих послова, историчари, правници И представници римокатоличке цркве.

Аустријска влада комисију експерата успоставила је 2019.године, након више годишњих усташких ексцеса у Блајбургу. Прошле године су Народна партија Аустрије (ОВП), Социјалдемократска партија (СПО), Зелени и Неос у парламенту донијеле одлуку да се уради експертска процјена скупа у Блајбургу.

Актуелни извјештај наћи ће се на столу владе са јасном препоруком да окупљање у Блајбургу треба трајно забранити.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести