НОВОСТИ

Барио: Спомен без крста на Казанима – нови шамар хришћанству

31/10/2021

Патрик Барио, члан Међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године, рекао је да је спомен страдалим православцима без крста на Казанима у Сарајеву нови шамар хришћанству у БиХ, али и у цијелој Европи.

 

Патрик Барио

 

Барио је истакао да није изненађен што се на обиљежју српског стратишта – јаме Казани у Сарајеву неће наћи пригодан текст, гдје ће јасно писати да су ту Срби били жртве, а џелати њихове комшије муслимани.

– Да на монументу барам пише из кога народа су убице, а ко су биле жртве, тада би можда могла да стоји порука назови Сарајлија: `Заувијек ћемо се са тугом и поштовањем сјећати наших убијених суграђана`. Овако споменик не може да служи на част Бошњацима који га подижу због саосјећања са некадашњим комшијама којих више нема – оцијенио је Барио за Вечерње новости.

Он истиче да циљ овог споменика свакако није сјећање на Србе.

– Да јесте, имена жртава би била на ћирилици и на споменику би стајао и вјерски симбол због којих су ти људи извођени из својих кућа и бацани у јаму – наглашава Барио.

Он напомиње да су само до прије неку годину нападане српске цркве у Сарајеву и скрнављени споменици, те да никада није дозвољено, чак ни у некадашњој Добровољачкој улици, да се постави табла на којој би писало да се ту маја 1992. године десио злочни на припадницима ЈНА који су се мирно, према договору, повлачили из града.

– Сарајево неће да се зна истина – рекао је Барио.

Он је истакао да је стратегија исламиста у БиХ била, а и сада је, да се елиминишу хришћани и створи нека врста калифата.

– Према свему што сам видио током ратних сукоба на територији бивше СФРЈ, а доцније прочитао, исламизација Европе је почела у Сарајеву. Муслиманска браћа, уз подршку Американаца нису жалили ни новац ни људе да се то оствари – рекао је Барио.

Барио је нагласио да је баш свима и на Балкану и у свијету очигледно да је Република Српска једино безбједно мјесто за српски народ у БиХ и да само изворни Дејтонски споразум гарантује Србима да неће прегласани и да се неће занемарити њихов интерес.

– Све што је написано у Дејтону треба да се врати Републици Српској, укључујући и дипломатију, војску и полицију. Ријеч независност коју српски политичари у Републици Српској употребљавају је контрапродуктивна и пружа алиби исламистима за њихове акције – сматра Барио.

Осврнувши се на самопроглашено Косово, Барио је поручио да се не смије дозволити да иједна земља више призна ту лажну државу.

Француски пуковник Патрик Барио, који је и угледни медицински стручњак, двије године је радио са групом стручњака окупљених око израелског историчара Рафаела Израелија на истраживању судбине Срба у граду на Миљацки.

У априлу је на српском и енглеском језику објављена обимна студија на око 2.400 страна о догађањима у Сарајеву током посљедњег рата у којој се оптужује СДА и Алија Изетбеговић за “планирање сукоба и истребљење хришћана са територије која је била под његовом контролом”.

Остале Вијести