НОВОСТИ

Бесмрти пук: Кораком предака и побједе

22/05/2021

Бесмртни пук је после Русије најразвијенији у Србији. То је међународни јавно, цивилно-патриотски покрет за очување личног сећања на генерације из Другог Светског рата.

 

Бесмртни пук

Бесмртни пук

 

Настао је у Русији 4.фебруара 2014.године, а први пут у оваквом облику оргнизован је 2012. у руском граду Томску.

 

Учесници на Дан побједе пролазе у колони улицама градова са фотографијама својих рођака – ветерана војске и морнарице, партизана, бораца отпора, заробљеника концентрационих логора…

„Бесмртни пук је народни покрет који је у срцу сваког човека и с обзиром на наше заједничке вриједности и традицију, потпуно је природно да је тај покрет у Србији попримио такве димензије”, рекао је амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко и додао да се на тај начин двије земље супротстављају покушајима ревизије историје.

Подсјетио је на сарадњу српског и руског народа у борби против фашизма, истичући да је та сарадња сада постала још чвршћа.

Предсједник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић указује да се мора борити против ревизије историје зато што, додао је, они који су чинили страшне злочине покушавају да прикрију њихове трагове.

„Они који су били на страни поражених покушавају да се угурају међу побједнике, а ми који смо били побједници не смијемо и нећемо да ћутимо и зато су добре овакве конференције, упркос овим ванредним условима”, рекао је он.

 

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић рекао је да се Србија и Русија и данас боре да се не заборави истина о Другом свјетском рату.

 

“Борба против покушаја ревизије историје је наставак борбе наших бака и дека који су нам донели слободу у борби против фашизма”, истакао је Поповић.

На недавној он лине конференцији о теми „Бесмртни пук 2021. – Кораком предака, кораком побједе”, говорио је и Золтан Дани, пензионисани пуковник Војске Југославије који је био командант јединице која је 1999. године оборила невидљиви НАТО авион Ф-117.

„Био сам први међу једнакима који је водио том јединицом. Прије свега, обученост наших људи је доприњела томе да можемо да се супротставимо тим агресорима”, рекао је Дани.

Навео је да су агресори прије 80 година исти као и прије 22 године – одвратни, лицемерни, подмукли, бахати, немилосрдни, злобни…

„Сви су исти, и они пре 80 година и они сад. Они немају пријатеље, само своје интересе и уопште их није брига што ће недужни народ да страда. Они су кукавице, како другачије објаснити да је требало 19 земаља НАТО пакта да нападне малу Југославију”, рекао је Дани и додао да Србија никада никог није напала већ се само бранила и чувала своје.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести