НОВОСТИ

Биста патријарха Павла знах захвалности за хуманост

03/11/2021

Предсједник Одбора за помоћ Косову и Метохији Милорад Арлов уручио је данас Основној школи “Соколац” поклон бисту блаженопочившег партијарха српског Павла, израђену у Лепосавићу, као знак захвалности дјеци и њиховим родитељима за одлучност да хуманитарним акцијама помогну српском народу на Косову и Метохији.

 

Милорад Арлов

 

Арлов је рекао новинарима да је ова хуманитарна акција прошле и ове године посвећена изградњи Дневног центра “Подржи ме – 9. јануар” за дјецу и младе са потешкоћама у развоју, који ће бити завршен ове године у Косовској Митровици.

Према његовим ријечима, пројекат са 714 метара квадратних, вриједан око 300.000 евра, урађен је скоро 90 одсто и преостало је да се заврши унутрашње грађевинско уређење, како би се спремио за намјештање и уређење.

“То ће бити наш хумани манастир цијеле Републике Српске српском народу на Косову и Метохији и желимо на тај начин да пренесемо и нашој дјеци како њихови вршњаци живе на Косову и Метохији”, изјавио је Арлов.

Он је изразио задовољство великом хуманоћу школске дјеце и њихових породица који саосјећају и знају тежину живота српског народа на Косову и Метохији.

Арлов је нагласио да је 121 основна и средња школа у Српској до сада укључена у хуманитарну акцију која траје до 31. децембра за овај вид помоћи српском народу на Косову и Метохији, изражавајући увјерење да ће их бити још.

Он је истакао да Одбор планира да у јануару наредне године обезбиједи више од 1.000 пакетића за дјецу на Косову у Метохији поводом Божићних и новогодишњих празника.

“Дјеца Косова и Метохије ће бити упућена идуће године на 10. пројекат “Спојимо дјецу Косова и Метохије и Републике Српске”, којим је до сада било обухваћено 5.000 дјеце и око 500 просвјетних радника у Српској у жељи да тај јубиларни пројект буде и најмасовнији”, додао је Арлов.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица нагласио је да ова локална управа има добру сарадњу са институцијама на Косову и Метохији, те подсјетио да је Соколац потписао повељу о братимљењу са српском општином Пећ, односно општином Гораждевац, гдје живи око 900 Срба.

Он је нагласио да је Соколац изразио жељу да прихвати једну групу ученика у оквиру пројекта спајања дјеце са Косова и Метохије и Републике Српске, али да тај пројекат прошле године није реализован зног пандемије вируса корона.

Бјелица је најавио и могућност покретања хуманитарне акције привредника ове локалне заједнице којом ће се помоћи завршетак Дневног центра у Косовској Митровици.

Директор Основне школе “Соколац” Ђорђе Рајић преузимајући покон бисту партијарха Павла, рекао је да је овај поклон симболичан и у исто вријеме велики знак пажње за ученике ове школе и њихово учешће у хуманитарној акцији прикупљања помоћи за вршњаке и српски народ на Косову и Метохији.

“Хуманост као једна од врхунских људских особина нешто је што ми као образовна установа, која се бави само образовним него и васпитним радом, у сваком тренутку његујемо”, изјавио је Рајић.

Он је напоменуо да је ова установа учестовала у овој акцији свих година, те додао да су двије године били школа која је прикупила и највише средстава, чиме се изузетно поносе.

Рајић је нагласио да је хуманитарна акција прикупљања средстава за помоћ српском народу на Косову и Метохији у Основној школи “Соколац” у току и да ће трајати до половине новембра.

Остале Вијести