НОВОСТИ

Бити светосавски православан

16/07/2021

Знате ли шта значи: бити светосавски православан? – То значи: непрестано се борити са страстима и гријесима у себи и свијету око себе.

 

 

Са сребљољубљем бори се – сиромаштвом; са похотом бори се – постом и молитвом; са гњевом бори се – вкротошћу; са гордошћу бори се – смијерношћу; са смрћу бори се – бесмртношћу; са ђаволом бори се – Богом!

Када мислиш мисао чисту и свету, знај – ствараш светосавску културу. Свако твоје племенито осјећање, свако твоје евађелско дјело, свака твоја добра жеља – неимар је светосавске културе. Свети Сава је у нас највећи неимар богочовјечанске, православне културе, јер је у Светој Гори двадесет година душу своју прерађивао еванђелским подвизима, и тако израдио из себе највећу, најбесмртнију и најчаробнију личност у историји нашег народа. Он је души нашој пропутио пут из смрти у бесмртност, из времена у вјечност, и повео је путем богочовјечанске, православне културе.

Стављени на опасну вододеницу између двије културе, зјенице наше душе пече огњено питање: европски човјек или светосавски Богочовјек? Од одговора на то питање зависи судбина наше бародне душе и у времену и у вјечности. Желите ли да душа нашег народа заблиста незалазном свјетлошћу; желите ли да од пролазне постане непролазна, од неславне – славна, од смртне – бесмртна, од временске – вјечна, од човјечне – богочовјечна, онда изаберите светосавског Богочовјека.

Изаберете ли Њега, ви ћете стати у ред словенских бесмртника, у ред најбољих и највећих Словена, у ред главних неимара православне богочовјечанске културе: Светог Саве Српског и Светог Сергија Руског, Светог Прохора Пчињског и СВетог Серафима Саровског, Гогоља и Достојевског и осталих бесмртника словенских. А када сте са њима, и са њиховим свепобједним Господом Христом, онда вас нико неће моћи побиједити ни у овом ни у оном свијету, и онда ћете бити непобједљиви побједници на свима бојиштима у свим свијетовима.

Свети Јустин Ћелијски

#pravoslavlje #svetisava #svetagora

 

Извор: „Слово славе Сави“, Владан Бартула

Остале Вијести