НОВОСТИ

БОДРОГ – Брод са којег је почео аустроугарски напад на Београд

18/07/2021

Монитор „Бодрог“, чији су топовски хици на Београд означили почетак Првог свјетског рата 28. јула 1914. године је током бурног XX вијека пловио под заставама четири државе које више не постоје: Аустроугарске монархије, Краљевине Југославије, НДХ и СФРЈ.

 

Монитор „Бодрог“, чији су топовски хици на Београд означили почетак Првог свјетског рата

Монитор „Бодрог“, чији су топовски хици на Београд означили почетак Првог свјетског рата

 

Пловећа челична тврђава, више не личи на онај брод који је током ратних година владао ријекама. Ова оклопна ријечна топовњача некада је била страх и трепет Саве и Дунава. Брод је направљен за потребе аустроугарске војске 1904. године у Будимпешти и он је био у категорији такозваних бродова монитора. У то вријеме, они су били веома моћно оружје, а Србија није имала довољно јаке топове како би се спасила од ових опасних пловећих машинерија. Иза њих су пловили пароброди вукући шлепове с хиљадама војника који су мислили да ће ушетати у Београд. Аустроугарска оклопна топовњача „Бодрог“ наредбу за напад чекала је усидрена у Земуну. Послије објаве рата допловила је до ушћа Саве у Дунав и одатле почела напад на Београд. 1914. године, 28. јула, нешто прије поноћи почела је да испаљује смртоносне пројектиле који су однијели прве цивилне жртве, наводе српски медији.

Три пута је тонуо

Србија је окупирана, а „Бодрог“ је у међувремену ратовао и у Румунији, гдје га је 1916. године оштетила румунска артиљерија. Напуштен је пошто се 31. октобра 1918. године, због магле насукао код Винче. Тада га је заплијенила српска војска, а извучен је годину дана касније. Примљен је у морнарицу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1921. године.

Коришћен је до 1941. у Краљевини Југославије, да би га морнари југословенске морнарице поново потопили како не би доспио у руке непријатељу. У међувремену је још једном извађен, коришћен у Другом свјетском рату до 1944. године и поново потопљен, да би га 1952. извадила Југословенска војска.

Бодрог“ је пловио још десет година до 1962. године, када је постао понтон, што је до недавно и био.

Овај брод је од 1962. године под заштитом државе и оно што је важно истаћи је то да постоји само још један овакав брод сачуван у свијету – реконструисани монитор „Лајта“ у Будимпешти.

Српски ратни трофеј – симбол успјеха српске војске

Без обзира на свој значај, стари монитор „Бодрог“ је по преласку под заставу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца добио и данас актуелни назив „Сава“. Стоту годишњицу од почетка Првог свјетског рата дочекао је потпуно заборављен. Нагризен рђом, коришћен је да би преко њега пристајала друга пловила. Постојали су планови да се брод санира и сачува, али се у то вријеме још налазио у приватном власништву АД „Дунав група Агрегати – Нови Сад“.

Министарство одбране је откупило ово историјско благо које свједочи о побједи Србије у Првом свјетском рату јер је тај брод постао ратни плен Војске Краљевине Србије. Проглашен је заштићеним културним добром Републике Србије 2006. године. Након што је очишћен од корозије и прљавштине, израђен је пројекат за санацију која ће се извршити у неколико фаза. Циљ Министарства одбране и Војске Србије је да се након санације претвори у брод-музеј и тада ће бити одлучено на којој ће се локацији брод налазити како би посјетиоци могли да на њему оживе историју.

Траг једне епохе

Ова грдосија завршила је на обали пријестонице коју је узалудно покушавала да освоји. Била би права атракција да један овакав брод, српски ратни трофеј, буде пловећи музеј у својим пензионерским данима. То је историјски траг једне епохе, турбулентног XX века. Он је и симбол рата и страдања, али и успјеха српске војске. Некадашњи „Бодрог“ је и ратни трофеј, али и дио историје Дунава. Самим чудом је сачуван до данас и можемо бити поносни на то што се налази управо овдје.

#bodrog #beograd #brod #ratnitrofej

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести