НОВОСТИ

Бранковић: Очувати коријене српског идентитета у Федерацији

04/09/2021

Српски идентитет на простору данашње Федерације БиХ сеже далеко у прошлост и због тога је потребно да се његови коријени очувају, изјавио је Срни један од предавача у оквиру пројекта “Српски идентитет у БиХ” Бошко Бранковић.

 

Очувати коријене српског идентитета

Очувати коријене српског идентитета

 

Бранковић је указао на чињеницу да је број Срба у ФБиХ данас процентуално низак и да је због будућих покољења потребно да посветити већу пажња очувању српске културно-историјске баштине на територији ФБиХ.

Након синоћњег предавања у Дрвару, професор Бранковић је поручио да се уз заборав прошлости губи и будућност.

Пројекат “Српски идентитет у БиХ ” реализује Филозофски факултет Универзитета у Бањалуци, а подржан је од Министарства културе и информисања Србије.

Бранковић је појаснио да се пројекат реализује кроз низ предавања широм Републике Српске и дијела ФБиХ гдје данас живе Срби или гдје постоје дубоки коријени постојања српског етничког корпуса.

У реализацији пројекта учествују историчари, педагози, психолог, филолог и политиколог са Филозофског факултета у Бањалуци.

До сада су предавања одржана у Гацку, Требињу, Босанском Петровцу, укључујући Дринић-Петровац, Дрвару, укључујући Источни Дрвар, а у плану су још Теслић, Бањалука и, вјероватно како каже Бранковић, Ливно.

У Дрвару се говорило о двије значајне теме, прва је “Борба Срба за црквено-школску аутономију – борба за очување националног идентитета”, а друга “Традиција обиљежавања Светог Саве у српским школама”.

“Предавања су била интерактивна и битно је напоменути да су присутни Дрварчани активно учествовали кроз низ питања, запажања и сугестија”, рекао је Бранковић.

Пројекат је представио Марко Аћић, а Бранковић је одржао предавање о борби Срба за црквено-школску аутономију, а професор Славиша Јењић о традицији обиљежавања Светог Саве у српским школама.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести