НОВОСТИ

Брнабићева у Херцеговини: Подршка Србије неће изостати (ФОТО/ВИДЕО)

04/10/2021

Премијерка Србије Ана Брнабић у посјети је Херцеговини.

 

 

У оквиру посјете Мостару, гдје је отворила 102. Шантићеве вечери поезије, Брнабићева је обишла и Саборни храм чију је обнову, раније, финансијски подржала Србија.

 

 

Премијерка Србије је нагласила значај опстанка и очувања идентитета српске заједнице у Мостару, али и послала поруку о значају очувања мира и суживота на овом простору.

У оквиру посјете Херцеговини, премијерка Србије јутрос је боравила у Невесињу, гдје је разговарала са општинским руководством о пројектима који се у овој локалној заједници реализују уз помоћ Владе Србије.

Након тога, делегација Владе Србије посјетила је Пребиловце и Мостар.

Премијерка Србије посјетила је и Манастир и Музеј Житомислић.

 

Видео прилог можете погледати на овом линку

 

Наглашено је да подршка Србије неће изостати ни у наредном периоду, како за важне инфрастурктурне пројекте у локалним заједницама у Српској, тако ни за оне у којима живе Срби, на подручју Федерације БиХ.

Брнабићева је поручила да се Србија залаже за што боље односе са БиХ и да су регионлана сарадња и повезаност од изузетне важности.

– Нема нама будућности без помирења, боље комуникације, разумијевања и сарадње – порука је предсједнице Владе Србије приликом посјете цркви Христовог Васкрсења и спомен-костурници у Пребиловцима.

Брнабићева је оцијенила да односи БиХ и Србије нису лоши и да Србија улаже напоре да се регионалном сарадњом гради боља будућност.

– Србији су важни добри односи и Србија просвећено и прагматично ради на томе – поручила је Брнабићева.

 

 

Посјета Херцеговини морала је да обухвати и Пребиловце, каже Брнабићева, мјесто најстрашнијег страдања Срба, које осликава комплексност региона и колико ће дуго требати за помирење.

– Морамо праштати, морамо гледати у будућност да би било жвиота и овдје у Пребиловцима и било гдје. Дугујемо то и мученицима пребиловачким – истакла је премијерка Србије.

Јереј Марко Гојачић, чапљински парох, наглашава да је ово историјски дан за Пребиловце.

– Историјски дан за Прибиловце и нашу парохију. Након отварања цркве 2015. године по важности исти догађај, јер нам је у посјету стигао државник Србије, која нам помаже да останемо и опстанемо на овим просторима – рекао је Гојачић.

Подршка Владе Србије неће изостати ни за локалне заједнице у Српској. Невесињу ће бити донирана три милиона евра за различтите инфраструктурне пројекте и подршку развоју привреде. Половина новца већ је уплаћена, а остатак средстава биће реализован до краја године.

 

 

Начелник општине Миленко Авдаловић захвалио је Брнабићевој и подсјетио да је помоћ Невесињу из средстава Владе Србије започета још 2018. године, када је обновљен Дом културе “Небојша Глоговац”.

– 500.000 КМ је планирано за помоћ буџету општине, а 500.000 КМ за подстицаје привреди – рекао је Авдаловић.

Један од пројеката који се финансира новцем Владе Србије је реконструкција објекта Музичке школе “Свети Роман Мелод”. Наставници и ученици имаће боље услове за рад и за отварање нових одсјека.

Невесиње је једна од четири локалне зајднице у БиХ које ће у овој години добити донацију Владе Србије, и то за пројекте које су општине и делегирале. Брнабићева је подсјетила да је у претходних седам година по овом основу Србија уложила око 88 милиона евра.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести