НОВОСТИ

Брод: Служен помен српским борцима и цивилима насеља Унка

18/08/2021

У насељу Унка код Брода данас је служен помен српским борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата погинулима у одбрани и ослобађању ове општине.

 

Служен помен српским борцима и цивилима насеља Унка

Служен помен српским борцима и цивилима насеља Унка

 

Помен је испред спомен-обиљежја служен за погинуле борце одбрамбено-отаџбинског рата са подручја мјесне заједнице Унка, затим из Првог батаљона војне полиције Првог Крајишког корпуса и других бригада Војске Републике Српске који су погинули приликом ослобађања Брода, као и за припаднике ЈНА Војне поште Врање који су погинули у априлу и мају 1992. године на подручју Брода.

Према подацима Борачке организације Брод, шест припадника Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Српске погинуло је у периоду од 15. до 21. августа 1992. године, у операцији за ослобођење Брода.

– На овим просторима у периоду мај и април 1992. године погинуло је 30 припадника Војне поште 7036/4 Врање и један отац од младог војника који је дошао из Србије да потражи сина, јер тада нису имали никаквих вијести о њима. Из насеља Унка погинуло је седам бораца – подаци су локалне Борачке организације.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радослав Кокић истакао је да се у Унци данас одаје почаст онима који су били најбољи и који су у тешко вријеме положили животе за слободу Републике Српске.

Кокић је истакао да су браћа из Србије помогла локалном становништву да не заврши као 1941. године у Јасеновцу јер би се то сигурно поновило да није било те помоћи и оних који су положили животе у борбама.

Слободан Станојевић из Сурдулице, отац погинулог борца, рекао је да годинама долази у Брод и на помен-парастос у Унку и да му је то велика жеља и част, те изразио задовољство што и ново руководство у општини иде у правцу јачања сарадње, не само само Сурдулицом и Врањем, већ и да то буде са Владичиним Ханом.

Начелник општине Брод Зоран Видић на пријему за делегације из Сурдулице и Врања указао је на велики значај и допринос младих бораца за вријеме одбрамбено-отаџбинског рата.

Вијенце испред спомен-обиљежја положиле су породице погинулих војника и цивилних жртава рата, представници Борачке организације, делегација из Врања и Сурдулице у Србији, начелник општине Брод Зоран Видић, те друге делегације и представници политичких партија.

Организатори обиљежавања су општина Брод, општинска и мјесна борачка организација и Мјесна заједница Унка.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести