НОВОСТИ

Буди хуман као што је била Србија 1885.: Овакав натпис стајао је у Женеви у част српском народу због У ИСТОРИЈИ НЕЗАПАМЋЕНОГ чина током ратовања

03/10/2021

У холу зграде међународног Црвеног крста у Женеви постојала је табла са натписом „Буди хуман као што је била хумана Србија 1885”. Постављена је у знак сjећања на признање које је ова организација додjелила српској Влади и народу.

Женева

Ова необична прича почела је ширењем Бугарске на Балкану посљедњих деценија пред улазак у 20. вијек. Ово је било директно кршење одлука Берлинског конгреса и за тадашњу краљевину Србију представљало директну опасност и провокацију.

Послије неуспјеле дипломатске активности краљ Милан је Бугарској објавио рат.

Србија је у то вријеме већ имала уређене болнице, а већ је основан и Црвени крст. Бугарска, са друге стране, није имала ни војне санитете. Због овога, бугарске рањенике није имао ко да однесе са бојишта ни да им пружи медицинску његу. Међународни Црвени крст прикупио је помоћ из свих крајева Европе која је требало да се допреми овој држави.

Иронично, једини пут до Бугарске водио је преко Србије.

И тада се догодило нешто што свијет никада није видио.

Војна команда Србије прекинула је рат на један дан, отворила линију фронта и пропустила медицински транспорт преко своје територије.

Србија је учинила и више: транспорту међународног Црвеног крста додала је лијекове, ћебад и кревете из својих залиха и бугарским војницима предала све што је неопходно за отварање једне болнице.

Сличан догађај ни прије ни послије 1885. године нигдје није забиљежен.

Србија је помогла држави са којом је у том тренутку била у ратном стању.

У знак сјећања на ово несебично дјело, Међународни Црвени крст је Србији додијелио посебно признање за хуманост, а плоча са натписом „Буди хуман као што је била хумана Србија“ до прије неколико година стајала је у згради ове институције у Женеви. Табле више нема, нити се зна разлог њеног уклањања.

Остале Вијести