НОВОСТИ

ВАЖАН ДИО СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Kо је био ЗМАЈ ОГЊЕНИ ВУК и зашто су га Срби величали као божанство

20/07/2021

Вук Гргуревић Бранковић, познат као „Змај Огњени Вук“, био је српски деспот (1471-1485). У питању је син слијепог Гргура Бранковића, сина деспота Ђурађа Смедеревца и праунук чувеног Вука Бранковића, учесника Косовске битке 1389. године.

 

Вук Гргуревић Бранковић, познат као „Змај Огњени Вук“

Вук Гргуревић Бранковић, познат као „Змај Огњени Вук“

 

Као српски деспот покушавао је да у играма између Турака и Мађара обезбиједи опстанак српске деспотовине у доба великих турских освајања. У савезништву са мађарским краљем Матијом Корвином (1458–1490) постао је заповједник српских чета у Срему и околини.

Добио је због војничких заслуга од краља Матије 1469. године град Бијелу Стијену и дистрикт Тотушевину у Славонији и од тада Срби имају значајно присуство у Славонији. Именован је за деспота Србије 1471. године и добио је велике посједе на подручју данашњег Срема, Барање, Славоније, Бачке, Баната, који су некад били својина деспота Ђурађа: Купиник (Купиново), Сланкамен, Беркасово, Бечкерек (Петровград), Бијелу Стијену и друге.

По предању, основао је фрушкогорски манастир Гргетег и изградио цркву Светог Николе у Сланкамену на Дунаву. Као деспот, Вук се посебно прославио 1476. године, проваливши у Сребреницу и борећи се испод Шапца и Смедерева.

Године 1479. заповиједа српском коњицом у Боју код Кењермеза. Храбрим нападом на турски центар мађарска и српска коњица су разбиле турску војску и натјерале је на повлачење. Ова битка сузбила је турске нападе на Мађарску за неколико наредних година.

Веома храбар и пожртвован, Вук је стекао велики углед, који најбоље показује његово, у народу познато име, Змај Огњени Вук.

Нарочито је чувен његов смио поход 1480. године на Сарајево. Ратовао је са успјехом против Турака по Подрињу и Поморављу и 1481. године довео одатле, из околине Крушевца, око 50.000 људи, који су насељени око Темишвара. У сталној борби с Турцима, након борбе на ријеци Уни, деспот је умро 16. априла 1485. године.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести