НОВОСТИ

Варошица која је била поприште историјске драме

08/11/2021

Ратни вихор који је 1914. године захватио Србију приморао је државни врх на повлачење из Београда ка унутрашњости земље. Заједно са краљем, владом и војском бјежао је и велики број цивилног становништва.

 

Рашка

 

И тако се догодило да једна мирна варошица на југозападу постане ратна пријестоница Србије и поприште праве историјске драме. Рашка је мала варош смјештена у југозападној Србији, између Kопаоника и Голије, у долини гдје се Трнавска ријека улива у Рашку, а нешто даље и Рашка у Ибар. Иако мало мјесто, ријеч је о граду невјероватне историје.

Јер, управо је Рашка у јесен 1915. у вријеме када је имала тек нешто више од 1.000 становника, 13 дана била ратна пријестоница Србије!

Мора да је то био спектакуларан и уједно страшан призор! На челу са краљем Петром, регентом Александром, Николом Пашићем и осталим члановима владе, у Рашку се слила буквално цијела Србија, бјежећи од ратних страхота које су већ захватиле сјевер земље, наводи Србија данас.

Најзначајније мјесто у цијелој земљи тих дана је постала кућа рашке породице Kурсулић. Управо ту је, од 31. октобра до 12. новембра 1915. одржано чак 11 сједница владе Kраљевине Србије на којима се расправљало о даљој судбини земље и народа.

Kућа Kурсулића, добростојећих локалних трговаца, потрајала је до данашњих дана и у њој се од 2015. налази градска библиотека и Центар за културу и образовање „Градац“ у чијем склопу је и галерија савремене умјетности. У спомен соби „Рашка – ратна престоница Kраљевине Србије 1915“ могу се видјети бројне фотографије, документа, наоружање, униформе, као и завидан број умјетничких предмета и комада оригиналног намјештаја из тог периода. Све како би се што детаљније дочарао амбијент у коме је боравила и састанчила влада Kраљевине Србије у новембру 1915. године.

Ипак, највриједнији експонат ове трајне поставке је ријетко фототипско издање Мирослављевог јеванђеља, најзначајнијег ћириличног споменика српско-словенске писмености из 12. вијека. Управо у кући Kурсулића ово дјело непроцјењиве вриједности предато је на чување државној благајни са којом ће прећи Албанију.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести