НОВОСТИ

ВЕЛИКА ТАЈНА СРБИЈЕ: У овој цркви крије се фреска какве нема нигдје у свијету

02/11/2021

Ово мјесто под заштитом је државе од 1981. године. А како и не би! Мала, пећинска црква из 13. вијека предиван је траг живота хришћана на Старој планини. Као да то није довољно, овдје се налази и фреска која приказује Исуса, јединствена у цијелом свијету!

 

Пећинска црква Светих Петра и Павла

 

Пећинска црква Светих Петра и Павла налази се поред села Рсовци, на Старој планини у пећини брда Калик, 22 километра од Пирота. Подигнута је у 13. вијеку.

Управо она дом је фреске ћелавог Исуса, јединствене у православном фрескосликарству!

Фреска је познатија под именом Исус Младенац, налази се на сјеверном зиду цркве и уједно је и једини живопис у пећинској цркви Светих Петра и Павла. Занимљиво је то што је ту Исус осликан као млад и ћелав, а да све буде необичније чини и то што је приказан у одежди која личи на будистичку, и у осмоугаоној мандорли или звијезди.

Фреску је први пут свијету представио Драган Боснић, хроничар и мајстор фотографије у својој књизи “Чудесна Србија”.

Међу фреско-сликарима, једна група сматра да је лик младог “Ћелавог Исуса” дјело сликара или групе сликара, који су били под утицајем разних праваца хришћанске религије, наводи Историјски забавник.

Нема прецизних података како је ова необична фреска настала, али се претпоставља да је то било у вријеме кнеза Лазара и да су је насликали испосници из Синаја који су боравили у пећини.

У то доба, испоснице као храмови нису биле подложне црквеним канонима о томе како се представља који светац, па се вјерује да су Исуса из пећинске цркве насликали сами испосници и да она због тога на њу нису утицала правила и цензура.

Ипак, зашто су гости из Синаја Исуса представили баш ћелавог, мистерија је.

Остале Вијести