НОВОСТИ

Велики је гријех ако ОВО радите с њом: На којој руци се носи БРОЈАНИЦА и шта морате да урадите када пукне?

23/10/2022

Она не служи као модни детаљ

 

БРОЈАНИЦА

БРОЈАНИЦА

 

Неријетко можете да видите бројанице на рукама других људи и док их једни носе због вјеровања, други их носе за украс, што је тотално погрешно.

Наиме, бројанице имају једну сврху и нису намјењене за украшавање, већ искључиво за помоћ при молитви.

Молитва је уткана у сваки дио бројанице тако што свештеници приликом прављења исте изговарају молитву. Стога треба да имате у виду да она није модни детаљ и да треба да је носите ради молитве.

У цркви ћете добити савнет да је бројаницу потребно да ставите на лијеву руку, али многи се питају зашто се она носи искључиво на тој руци, а не на десној?

Одговор је једноставан – из практичних разлога.

Док се крстимо приликом молитве, лакше нам је да је држимо у лијевој руци. Такође, док обављамо свакодневне активности лакше нам је да је носимо на лијевој руци. Наравно, ништа вам се лоше неће десити ако је носите на десној руци јер одабир руке није вјерско, већ практично питање. С друге стране, постоје и бројанице које се носе око врата, наводи Објектив.

Једна од највећих енигми везаних за бројаницу је шта урадити са њом када она пукне?

Када се деси да бројаница пукне, никако је не треба бацати. Постоји вјеровање да је у том случају треба спалити. То је, међутим, погрешно.

Како је бројаница нешто што долази из цркве, када се покида, треба је однијети у цркву или у манастир и ту је и оставити.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести