НОВОСТИ

Видовдан- Гдје је Кочић стао, Принцип је наставио

28/06/2021

Српски роде, стој поносно, стој као и наша Република Српска! Да ниједна жртва узалудна не буде, да стојш пркосна и лијепа, као да си тек из мајчиног крила устала, а ниси. Теби је скоро 30 година! Толико дуго већ твоја застава се виори, толико дуго се бори и пркоси онима који ти не дају да пружиш крила. А ти си пркосна, ти си једна једина Република Српска!

 

Република Српска Видовдан

Република Српска Видовдан

 

Све битно у српској историји дешавало се 28. јуна по јулијанском и 15. јуна по грегоријанском календару.

 

Значај Видовдана за српски род проистиче из историјских догађаја који су везани за данашњи дан.

Један од најзначајнијих догађаја је битка на Косову 1389. године и сукоб српске војске  под вођством кнеза Лазара. Косовска битка је имала велики одјек у тадашњој Европи и успела је да привремено заустави османско ширење у Европи. Она је током наредних вијекова постала централни мотив српске народне епске поезије и централни мотив српског националног идентитета.

Гаврило Принцип је Видовдан учинио незаборавним за цијели свијет. Убиство Франца Фердинанда и његове супруге покренуло је лавину покрета у свијету. Све оно за шта се залаго Кочић стало је у једно дјело Гаврила Принципа. Многи данас осуђују Србе, осуђују Гаврила без да се запитају зашто?

Најбољи одговор дао је сам Кочић: „У ропству се родих, у ропству живјех, у ропству, вајме, умријех!“

Ко се ропства боји? Српски род НЕ, свикао је он на ропство, свикао је он на странце, свикао је он на душмане. Али ТИ си доказ да смо успјели!

На данашњи дан, на Видовдан, кад се свако српско дијете Богу моли, помолимо се и за оне страдале, за оне који су годинама и вијековима уназад дали животе своје за ово данас што имамо… За нашу Републику Српску, за српски РОД!

Зато није случајно да је Видовдан слава Војске Републике Српске, дан страдања, дан побједа, дан велик као и ТИ, Републико Српска.

Срећан Видовдан, српски роде!

 

Аутор: Ивана Марчетић

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести