НОВОСТИ

Влада Србије: Усвојен Приједлог закона о заштити ћирилице

02/09/2021

Влада Србије усвојила је данас Приједлог закона о употреби језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма, који уређује употребу српског језика и мјере за заштиту ћирилице као матичног писма, и упутила га Скупштини Србије на усвајање.

 

Влада Републике Србије

Влада Републике Србије

 

Овим законским приједлогом дефинисано је утврђивање додатних мјера, чији је циљ његовање српског језика и ћириличког писма, као и културних и традиционалних вриједности, и шира употреба ћирилице у јавном животу, с обзиром на њен историјски, културни и идентитетски значај, саопштено је из Министарства културе и информисања Србије.

Приједлог закона, који је усвојен на приједлог Министарства културе и информисања, предвиђа обавезујуће и стимулативне мјере за заштиту ћирилице.

Обавезујуће мјере шире круг субјеката који су у обавези да користе ћирилицу и по овом закону то би били сви субјекти који послују или обављају дјелатност са већинским учешћем јавног капитала.

Обавеза употребе ћирилице већ је предвиђена Законом о службеној употреби језика и писама за државне, покрајинске и локалне органе власти, јавна предузећа и јавне службе.

Мјере стимулативне природе првенствено су усмјерене на приватни сектор, као и на средства јавног информисања у приватном власништву, с обзиром на њихов значај у јавном животу, и односе се на могућност установљавања пореских и других административних олакшица за субјекте у приватном сектору који се одлуче да у свом раду и пословању користе ћирилицу.

Предвиђено је и да манифестације културе и друге манифестације, које се финансирају или суфинансирају из јавних средстава, морају имати лого исписан на ћирилици, у складу са прописима према којима се организују.

Предвиђено је и оснивање посебног савјета Владе за српски језик, који ће са стручног становишта пратити и анализирати стање у области употребе српског језика у јавном животу и спровођења мјера ради заштите и очувања ћирилице, као матичног писма, те предлагати препоруке, приједлоге и мјере за унапређење стања.

И Влада Републике Српске утврдила је данас у Бањалуци по хитном поступку Приједлог закона о заштити, очувању и употреби језика српског народа и ћириличког писма.

Планирано је да 15. септембра, на Дан српског јединства, Србија и Српска усвоје закон о заштити ћирилице.

Остале Вијести