НОВОСТИ

ВОЈВОДА ДАНГИЋ – НАЈБОЉИ ДРАЖИН ЧЕТНИК: Човјек који је Нијемцима рекао да СРБЕ ИЗ БОСНЕ ТРЕБА ПРИПОЈИТИ СРБИЈИ!

18/07/2021

Јездимир Дангић је био правник, жандармеријски официр, командант у чину мајора јединице Дворске жандармерије, која је била задужена за обезбјеђење краљевске породице, њихових објеката, као и владиних министара и здања у Kраљевини Југославији.

 

Јездимир Дангић

Јездимир Дангић

 

Рођен је у Братунцу 1897. године, као свештеничко дијете. Још као ђак тузланске Гимназије и припадник револуционарне омладине „Млада Босна“ осуђен је на три и по године затвора због велеиздаје Аустроугарске. Kазну је одробијао у Тузли и Зеници, у вријеме трајања Првог свјетског рата.

 

Мајор Дангић је у Другом светском рату био начелник Kоманде Источне Босне и Херцеговине Југословенске војске у Отаџбини и вођа Српског устанка од августа 1941. до априла 1942. године у Источној Босни која се тада налазила у саставу НДХ. Против мајора Дангића и српских устаника њемачко-хрватске окупационе снаге су предузеле више непријатељских офанзива, током једне, јануара 1942. његове снаге су претрпиле значајне губитке у људству и територији, али га нису уништиле. Тада му Њемачка војна команда окупиране Србије на челу са генералом Паулом Бадером, чије су снаге биле задужене за овај простор НДХ, нуде преговоре о статусу источне Босне, које је у договору са осталим српским вођама устаника прихватио, записано је у историјским изворима.

 

#vojvodadangic #kraljevinajugoslavija #jezdimirdangic

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести