НОВОСТИ

“ВРАЋАЈ СЕ НАЗАД!“ Ево како је један представник царске Русије спасио манастир Високи Дечани од албанских руку

13/08/2021

Послије Балканских ратова западни дио Метохије је припао Краљевини Црној Гори и био је у њеном саставу све до уједињења 1918. године. Међународна комисија је требало да разграничи Краљевину Црну Гору и Албанију, зато што су Велике силе створиле државу Албанију 1912. године. Граница између Краљевине Црне Горе и Албаније је одређивана (и исцртавана) 1913. године. Станко Башановић је у вријеме одређивања границе живио у Албанији и са албанским младићима радио као носач геометријских справа, неопходних Међународној комисији за разграничење и рад на терену, свједочио је старина Станко Башановић.

 

представник царске Русије спасио манастир Високи Дечани

представник царске Русије спасио манастир Високи Дечани

 

Причао је чика Станко да су Албанци доносили бисаге пуне злата како би поткупили комисију и Метохију дали Албанцима, али су чланови Међународне комисије били часни људи (у то вријеме, чланови међународних комисија нису били поткупљиви). Албански представници власти су објашњавали гдје је шта и причали да је то њихова територија од старине. Све је било спремно да се исцрта нова граница.

Дошли су до једног мјеста, високо на планини, одакле су у долини угледали манастир Високи Дечани. Чика Станко је причао о томе: „Видео се манастир као на длану, бјел као лабуд. Љепоте му се не можеш нагледати”. Представник царске Русије је стао и питао шта је оно доле. Заинтересовали су се и Енглези. Албанци су објашњавали да је то нешто старо, њихово, остало одавно. Рус и Енглез су се само погледали. Кроз двоглед су јасно видели православни манастир. Чика Станко је причао: „Рус каже: Враћај се назад!” и уђе у дубину преко осам километара, иначе је било предвиђено да гранична линија пролази поред самог манастира, а можда би и манастир остао са друге стране граничне линије, у Албанији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести