НОВОСТИ

Вријеме да се покрене одговорност Џаферовића за злочине над Србима

25/08/2021

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић рекао је Срни да је крајње вријеме да се покрене питање одговорности члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за злочине извршене над Србима од Возуће до Зенице.

 

Зоран Благојевић

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана са сједиштем у Добоју Зоран Благојевић

 

Благојевић је навео да је Џаферовић био упознат са дејствима и злочинима одреда “Ел муџахедин”, да је знао њихово кретање, као и извршење ратних злочина на Озрену, Возући и у самој Зеници.

Он је рекао да Џаферовићева изјава којом негира и умањује злочине такозване Армије БиХ у протеклом рату представља наставак изругивања истини и злочинама извршеним над Србима од Возуће до Зенице, јер је као ратни начелник Центра служби безбједности Зеница био упознат са дејствима и злочинима одреда “Ел муџахедин” и осталих.

“Крајње је вријеме за покретање Џаферовићеве одговорности, макар и по основу командне одговорности”, истакао је Благојевић.

Према његовим ријечима, бивши командант Трећег корпуса Сакиб Махмуљин осуђен је на десет година за злочине над Србима у Возући, а под његовом и ингеренцијом полицијских структура, којима је тада и ДЖаферовић припадао, доведени су муџахедини који су починили стравичне злочине над српским становништвом.

Он је истакао да је одговорност Махмуљина и Џаферовића иста, јер је, припадајући полицијским структурама, Џаферовић довео муџахедине и предао их Махмуљину.

Благојевић је указао да се са подручја Возуће потражују тијела 139 српских цивила и бораца, од тога 89 припадника Четврте озренске лаке пјешадијеске јединице, а свака активност од стране институција БиХ већ пет година стоји у мјесту.

“Никако не могу да `прогутам` тај израз нестали. Један број сабораца и цивила јесте страдао негдје у борби током пробоја из окружења. Велики број њих су живи заробљени. Зна се именом и презименом да су виђени у кампу одреда `Ел муџахедин` након којег им се губи сваки траг”, изјавио је Благојевић.

Он је навео да код Тужилаштво БиХ и безбједносних агенције на заједничком нивоу нема помака да се, између осталог, утврди Џаферовићева одговорност у тим злочинама.

Благојевић је упозорио да у судским процесима не позивају све преживјеле свједоке стравичних злочина над Србима или оне који су “гласнији у прозивци”.

У таквим околностима Благојевић наводи да се Србима због шамара муслиману пресуђује вишегодишња затворска казна, а да нико од муслимана не одговара за одрубљивање главе Србину.

“Зашто се не позивају људи који имају податке и знају? Зашто се то више не покрене? Четири до пет година ми смо већ на мртвој тачки”, констатовао је Благојевић и додао да га, упркос силним изјавама које је давао истражним органима, нико није позвао за свједока.

Благојевић је упозорио да је индолентност правосудних институција БиХ смишљена и рачуна на “биолошки сат” преживјелих свједока и породица несталих који све више изумиру.

“Знам и мени је потпуно јасно да институције Федерације БиХ свјесно опструишу да од одговорности заштите своје припаднике, али боли што институције Републике Српске нису довољно активне да се они и казне”, поручио је Благојевић.

Он је истакао да је обесхрабрујуће што на скупу поводом Међународног дана несталих, који се сваке године обиљежава у Петрову, од представника званичних институција нема конкретних података о реализованим активностима за претходну годину, “па било то и да су вршене опструкције и од кога у покушајима да се пронађу нестали Срби”.

Извор: Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести