НОВОСТИ

Вријеме да се Срби врате ћирилици

08/09/2021

Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић поручио је да је вријеме да се Срби врате ћирилици.

Ћирилица

Танасић је поводом 8. септембра – Међународног дана писмености нагласио да нажалост има разлога за незадовољство стањем писмености српског народа данас.

– Лако ћемо се увјерити у то ако погледамо колико грађана се редовно служи ћириличким писмом, колико их течно чита текстове написане ћирилицом, колико их избјегава да чита такве текстове. Посебно кад погледамо натписе фирми и друго па излоге са књигама и штампом – навео је Танасић у писаној изјави.

Према његовим ријечима, језичка култура је значајан елеменат опште културе, а добро изграђен човјек у погледу језичке културе знаће да цијени и чува српску културну баштину и културни идентитет.

Танасић је подсјетио да је ћирилица српско традиционално и писмо српске културе кроз вјекове.

– Посљедњих сто година на различите начине она је сасвим неоправдано потискивана, у неком смислу српски народ је насилно онеписмењаван. Вријеме је да се вратимо ћирилици – поручио је он.

Танасић је указао на потребу за функционалном писменошћу, односно за оспособљавање младих да се служе средствима за модерну комуникацију.

Међународни дан писмености, 8. септембар, УНЕСКО је прогласио 1966. године. Основе за дан посвећен опсимењавању могу се наћи и у Општој декларацији о људским правима УН из 1948. године, у којој се између осталог свим људима признаје и право на образовање.

Остале Вијести