НОВОСТИ

Вулин на снимању филма “Олуја”: Срби ће писати своју историју

03/10/2021

Министар унутрашњих послова Александар Вулин посјетио је филмску екипу која у околини Ваљева снима филм “Олуја” и истакао да никада више нико неће умјесто Срба писати њихову историју.

 

Вулин посјетио екипу филма Олуја

 

– Заслужили смо и изборили се за право да ми пишемо своју историју и испричамо је. Нико више никада неће тровати нашу дјецу лажима о српском народу. Изборили смо се за истину и право да о њој говоримо – поручио је министар Вулин, саопштено је из МУП-а.

Истакао је да смо дочекали “Олују“, зато што смо ћутали о Јасеновцу и да смо зато што својој дјеци нисмо дозволили да знају истину о трагедији српског народа дочекали да нам други пишу историју, да нам се подсмијевају, да нас терају да признамо лажне геноциде, да нас приморавају да се правимо као да је “Олуја“ “хуманитарна“ акција.

– Велика је ствар што ова генерација српских умјетника и државника не дозвољава да се истина о трагедији и страдању српског народа не заборави и што ћемо на великом платну видети истиниту причу о “Олуји“ – рекао је Вулин.

Како је нагласио, српски народ је заслужио да сам пише своју историју и да не дозволи да је други праве за нас.

– Када други историју праве за нас и када други одлучују о нама онда се о нама говоре лажи и представљају као истина, онда нас приморавају да признамо туђе геноциде, туђе злочине прихватимо као своје – оценио је Вулин који се захвалио филмској екипи која је, како је оцијенио, уложила себе у истину о српском страдању и злочиначкој акцији “Олуја“.

– Ово ће видјети цијели свијет, а на српској држави је да помогне овим младим људима да на најбољи могући начин прикажемо нашу истину – поручио је Вулин.

Владан Анђелковић, продуцент филма “Олуја” указао је да је успешно завршено 60 снимајућих дана, по највишим продукцијским стандардима.

Како је објаснио, филм се не бави политичким контекстом “Олује“ већ трагедијом српског народа која је испричана кроз визуру обичних људи који су у том злочину протјерани из Хрватске.

– Фокус нам је на причи о српској породици, у којој је глава куће, кога игра Јово Максић, отишао у диверзанте, а кроз филм пратимо његову причу и причу чланова његове породице који су избјеглице у колони – рекао је Анђелковић и додао да запажену улогу у филму имају двоје 12-годишњака.

Навео је да му је драго да је министар Вулин посјетио сет снимања филма и серије “Олуја“ и нагласио да је он и као министар одбране и рада пружао велику подршку пројектима који се кроз културу баве одбраном националних интереса.

Милош Радуновић, редитељ и сценариста филма и серије “Олуја“, истакао је да је снимање филма изузетно захтјевно, да није ријеч о класичним сценама и да је филмска екипа стално у покрету.

Објаснио је да сценарио прати судбину три, четири породице, једне диверзантске линије која је остала у позадини и њихових породица које су кренуле у избјеглиштво у колони и њихових судбина.

Како је истакао Радуновић, трагедија се увијек најбоље види на обичним причама малих људи.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести