НОВОСТИ

Вучић: Српска страна прихватила компромисни приједлог за деескалацију ситуације на КиМ

30/09/2021

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је да је српска страна прихватила компромис за деескалацију ситуације на КиМ.

 

КиМ

 

Александар Вучић се обратио јавности након церемоније обиљежавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш – Брестовац, којој је присуствовала и предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Вучић је саопштио да је српска страна прихватила компромисни приједлог, који је објавила ЕУ, за деескалацију ситуације на КиМ.

Обjе стране су се договориле да се Росу повуку са Јариња и Брњака 2. октобра до 16 сати, истакао је Вучић.

Александар Вучић се обратио јавности након церемоније обиљежавања почетка радова на модернизацији и рехабилитацији пруге Ниш – Брестовац, којој је присуствовала и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Вучић је саопштио да је српска страна прихватила компромисни приједлог, који је објавила ЕУ, за деескалацију ситуације на КиМ.

Кфор ће, како је навео, остати на прелазима око двије недјеље.

Додао је да је договорено да се успоставља “стикер” режим, као привремена мјера док се не нађе рјешење.

– Мислим да смо дошли до неке врсте компромисног рјешења, којим сам задовољан и сматрам да је важан за нашу страну – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да су се, под тачком 1, обjе стране у Бриселу договориле да се јединице Росу повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада, 2. октобра од осам сати, и да се Росу повуку најкасније до 16 сати тог дана.

Такође, како је додао, КФОР ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око двије недјеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања.

Под тачком два, од 4. октобра од 8 сати успоставља се “стикер”, односно режим налепница, као привремена мјера до коначног рјешења које је одложено на неко вријеме, а о чему се ће се тек водити разговарати у Бриселу.

– То сматрам великим успjехом наше стране – рекао је Вучић.

Такође, као тачка 3, договорена је Радна група коју ће чинити представници ЕУ, Београда и Приштине, и тражиће трајно рjешење за таблице, на основу европских стандарда и пракси.

– Први састанак ће бити 21. октобра, а у шест мјесеци Радна група ће представити своје налазе и коначно рјешење за највиши ниво дијалошког формата. То је оно што је постигнуто – рекао је Вучић.

 – Нема више скидања таблица, нема стављања РСК таблица, нити наплате било чега. Одбранили смо проток људи и робе, сачуван је мир и стабилност и констатовано је да је против Тодосијевића вођен противправни поступак – истакао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да ће се о таблицама тек преговарати.

– До неког рjешења тежег ће морати да се дође у наредних шест мjесеци. Биће дозвољено коришћење свих таблица са обиљежјима КМ али наши људи знају да могу да их користе само на сјеверу, не и јужно од Ибра – објаснио је Вучић и нагласио да је ово што данас имамо много боље него што смо имали прије десет година.

Најважније је, каже да ће сљедећа тема бити Заједница српских општина и након више непроспаваних ноћи, истиче да је задовољан трудом и ангажманом и оним што су постигли.

– Наши људи са КиМ су сагласни да је ово највише што смо у овом тренутку могли да постигнемо – рекао је Вучић.

Остале Вијести