НОВОСТИ

Галијашевић: Суд БиХ се на бруталан начин исмијао жртвама стравичних злочина

11/11/2021

Суд БиХ је “злочиначки брлог”, укидањем првостепене пресуде некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину се на бруталан начин исмијао жртвама стравичних злочина, које су данас убијене други пут, изјавио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

 

Џевад Галијашевић

 

Галијашевић је у изјави Срни рекао да је одлука Апелационог вијећа Суда БиХ била очекивана, с обзиром на то да Махмуљин, који је првостепено осуђен на 10 година затвора, није упућен на издржавање казне, већ му је омогућено да са слободе чека одлуку о жалби.

– Када добијете дан више од пет година одмах се иде на извршење казне, а њега нису упутили. То су привилеговане пресуде. Суд БиХ је злочиначки брлог који је пун криминала и корупције. Све што се дешавало у смислу рушења појединих институција и тужилаштава, све су то игре које су углавном долазиле из Суда БиХ – нагласио је Галијашевић.

Он је подсјетио да је Суд БиХ штитио корумпираног директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, те да пружа заштиту и другим лицима.

– Оно што је видљиво код Махмуљина је хашка пресуда његовом претпостављеном команданту Расиму Делићу због онога што су нижерангирани команданти пропустили. Ако је Делић у Хагу добио три године затвора, јасно је да постоји у читавом ланцу командовања огромна одговорност за убиства више од 55 лица, ритуалним одрубљивањем глава и бруталним мучењима, о чему пише у пресуди Делићу – навео је Галијашевић.

Према његовим ријечима, Махмуљинова недјела није требало ни доказивати, већ је било потребно само прочитати пресуду Хашког трибунала Делићу, која је написана на више од 400 страница.

– Ово је само потврда да немамо правосуђе, већ да имамо једно неуставно разбојничко гнијездо којим предсједава један Шпанац и доноси овакве пресуде. Онда се људи чуде зашто /српски члан Предсједништва БиХ Милорад/ Додик покреће питање правосуђа, неуставних одлука високих представника? Ево због овога – указао је Галијашевић.

Галијашевић је подсјетио да је пресуда Махмуљину измијењена у односу на пресуду Хашког трибунала у предмету Расим Делић, иако је ријеч о потпуно истим злочинима, мјесту и датуму извршења, као и жртвама.

– Ријеч је о злочинима одреда `Ел муџахедин`, о ритуалним убиствима Срба са Возуће, одсијецањема глава. Нестала су 192 лица, а у Хагу је утврђено да је ријеч о 55 лица. Они су у пресуди Махмуљину ставили да је стрељано најмање једно и више лица. То је бесмислица – сматра Галијашевић.

Галијашевић тврди да је читава пресуда Махмуљину брутално исмијавање жртава, те да је данас по други пут запаљена Возућа и по други пут заклани ти људи.

– Сада су поново нанијели бол породицама жртава које ово гледају. Јасно је да је у правном и моралном смислу овај суд терет и хипотека БиХ. Суд БиХ је настао на безакоњу и он тако и пресуђује – закључио је Галијашевић.

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду некадашњем команданту Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Сакибу Махмуљину којом је био осуђен на 10 година затвора јер није спријечио злочине које су починили припадници Одреда “Ел муџахид” на подручју Возуће и Завидовића.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести