НОВОСТИ

Гајити сјећања да се грешке не би поновиле

05/08/2021

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац поручио је данас да је неопходно гајити културу сјећања на страдање српског народа у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја” да се сличне грешке не би поновиле.

 

 Саво Штрбац

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац

 

“У прошлости смо заборављали сличне догађаје, па су нам се понављали. Ако гајимо културу сјећања и уколико сваки појединац да свој допринос да се не заборави шта нам се десило, претпостављам да нам се у будућности не могу догодити грешке које смо чинили до сада”, рекао је Штрбац новинарима у Бањалуци.

Штрбац, који је у Храму Христа Спаситеља присуствовао парастосу за страдале Србе у акцији “Олуја”, истакао је да се подаци о погинулим и несталима мијењају из године у годину.

“Још трају истраживања и број о страдалим лицима још није коначан. Тако да сада на списку имамо пет жртава више него прошле године”, рекао је Штрбац.

Према његовим ријечима, на списку “Веритаса”, закључно са јучерашњим даном, је 1.877 погинулих и несталих, од којих је 65 одсто цивила.

“Међу њима је и 25 одсто жена, и то су проценти који су много већи него иначе у цијелом рату када се узму подаци било које стране која је у њему учествовала. Од те бројке још тражимо 692 лица, али имамо и 336 ексхумираних посмртних остатака који нису идентификовани”, навео је Штрбац.

Он је изразио незадовољство и што су за злочине у овој акцији до сада правоснажно осуђена само два лица.

Штрбац је подсјетио и на план и жељу Туђмана са почетка деведесетих година прошлог вијека да проценат српског становништва сведе на највише три одсто у укупној популацији.

“На попису 2011. године Срба у Хрватској било је 4,26 одсто, а сва је прилика да ће на наредном попису бити остварена та њихова пројекција, те са зебњом очекујемо овогодишњи”, рекао је Штрбац.

Служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, у Републици Српској је почело обиљежавање 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције “Олуја”.

Након парастоса, предвиђено је полагање вијенца код споменика страдалим Крајишницима на Динари на Пердуовом гробљу.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину – територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

Извор: Срна

Остале Вијести