НОВОСТИ

ГДЈЕ СЕ КРИЈЕ ЗАКОПАНО СРПСКО БЛАГО: Легенде о закопаном благу попа Мартина

15/07/2021

Легенде о закопаном благу могу се чути у свим крајевима свијета. У Србији су те легенде највише везане за попа Мартина Химовића и његове мапе скривеног блага.

 

Поп Мартин одметнуо се у хајдуке када су му Турци покрали све што је имао. Пресретао је  и пљачкао Турке, а све благо које је од њих узео закопао је на 62 локације.

 

И поред његових мапа и списа о закопаном благу, нико до сада није успио да га нађе.

Најпознатије тајне ризнице јесу: Смукова јама, Гаргова воденица, Јеленова пећина, Стара планина, пећина Звечара, пећина Капавица, Пештера, Карлов камен, Змајева пећина, манастир св. Јован Пуст, Шарчев дол, Курјачка пећина.

  1. Смукова јама

Према опису из дневника попа Мартина “Смукова јама” се налази испод “Три чуке” на Старој планини. Тај дио припада књажевачкој општини. Ова најпознатија ризница закопаног блага уједно је најопаснија. На улазу у Смукову јаму крију се бројне замке. Од запетих пушака, до смртоносног „овна”, шиљцима окованог дебла, које је механизмом „запето” да усмрти свакога ко не зна једини начин уласка у лагум.

  1. Гаргова воденица

У околини Ниша људи већ вијековима покушавају да пронађу стару византијску цркву за коју се вјерује да чува скривено благо. Такође, до сад нико није успио да је пронађе, иако је тачна локација свима позната. Прича о овом закопаном благу позната је широм Балкана.

  1. Јеленова пећина

Навод из једно списа попа Мартина: Мјесто мала Јеленова пећина нема мапу него скривено језеро и пећина која је затворена, мало се види, а кад је сунце, кад станеш пред њу, види се топло врело и оштра чука, то је у лесковачком крају.

  1. Пећина Звечара

Авала, рударско окно из римског доба, звана Звечара.

  1. Пећина Капавица

У јаму Капавицу је 8. јуна 1941. бачено 115 Срба из Капавице, Ранковаца, Убоска, Банчића, Пустипуха, Влаховића, Рђуса…

  1. Пештера

Област Пештере се налази у јужном дијелу Бугарске. Првобитно је било насељено Трачанима, а послије њих овом облашћу су владали стари Римљани и Византијци. Претпоставља се да је поп Мартин прошао овуда и закопао у Пештери дио блага.

  1. Змајева пећина

Влашка планина се налази у југоисточној Србији, недалеко од Пирота и пружа се правцем северозапад-југоисток у дужини од 6 км. Припада балканским планинама. Улаз у Змајеву пећину налази се у густом камењару изнад Погановског манастира. Забиљежено је много смртних случајева оних који су покушали да уђу у пећину. Тако је настала легенда да на улазу у пећину стоји огромна направа у облику змије, која свакога ко покуша ту да уђе, убија на мјесту или га на смрт преплаши.

За закопано благо попа Мартина се вјерује да још увијек постоји, наводи

булевар.б92.нет

#blago #popmartin #srbija #istorijasrba

Остале Вијести