НОВОСТИ

Генерал Младић осуђен и за догађаје који нису у оптужници

14/06/2021

Генерал Војске Републике Српске Ратко Младић осуђен је и за инциденте и догађаје који нису уопште наведени у оптужници, изјавио је његов адвокат Бранко Лукић који је почео детаљну анализу пресуде којом је Младић осуђен на доживотну казну затвора, уз издвојено мишљење судије Приске Нијамбе.

 

адвокат Бранко Лукић

адвокат Бранко Лукић

 

Лукић је навео да је судија Нијамбе примијетила, између осталог, да је у пресуди направљена грешка у географско-временском оквиру.

 

„Младић је оптужен и осуђен за нека дела која су се догодила у БиХ 1991. и почетком 1992. године, када он уопште није био тамо него у Хрватској и није могао да буде одговоран за њих. Такође је осуђен и за једно дело из Хрватске кад је био тамо, али се оно не спомиње у оптужници”, рекао је Лукић за “Вечерње новости”.

Он је указао да је судија Нијамбе навела да је Младићева кривица за удружене злочиначке подухвате утврђена искључиво на основу посредних доказа на нивоу “рекла-казала”.

 

Лукић каже да се судија Нијамбе бавила и дијелом у којем је Младић проглашен кривим за злочине које су починиле паравојне јединице.

 

“Судија се пита како је веће могло да закључи да је Младић имао контролу над паравојним јединицама. Каже да ниједан разуман суд не би занемарио многобројне доказе о напорима генерала да такве јединице искоријени. Он је њихове припаднике током целог рата хапсио, разоружавао и протеривао са територије коју је контролисао. Како онда може бити одговоран за њихове злочине”, упитао је Лукић.

Он је нагласио да је судија Нијамбе добро примијетила да је погрешна логика судског вијећа, које је примијенило пресуђену чињеницу да би се установило како је Младић имао контролу над МУП-ом.

Лукић је указао да је суд генерала Младића осудио и за дјела када уопште није био главнокомандујући Војске Републике Српске, а да је други суд у Хагу, који суди за злочине ОВК на Космету и ради по сличним принципима, недавно у поступку против Хашима Тачија одбио све жртве које не улазе у временски период за који суде од средине 1998. године до почетка 2000. године на Косову и Метохији.

“Двоструки аршини нису новост у односу на Србе”, закључио је он.

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу потврдило је 8. јуна доживотну казну затвора за команданта Главног штаба Војске Републике Српске Ратка Младића.

Одлука је донесена уз изузете ставове судије Приске Матимбе Нијамбе, која је по свакој тачки имала позитивна мишљења о жалбама Младићеве одбране и другачије ставове од остатка Жалбеног вијећа.

 

Извор: СРНА

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести