НОВОСТИ

Годишњица напада на дјецу у Гораждевцу

13/08/2021

У Цркви пресвете Богородице у Гораждевцу данас ће бити служен помен жрвама на 18. годишњицу напада на дјецу која су се купала на ријеци Бистрици код Гораждевца.

 

Годишњица напада на дјецу у Гораждевцу

Годишњица напада на дјецу у Гораждевцу

 

 

Том приликом су убијени Пантелија Дакић (12) и Иван Јоровић (19), а тешко су рањена још четворица дејчака.

За тај злочин у коме су тешко рањени и Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13) још нико није одговарао, а Еулекс је усљед недостатака доказа 2015. затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од Унмика.

Богдан Букумирић рекао је за РТС да не осјећа потребу за осветом, али да чека позив из међународне заједнице током којег ће му рећи да су починиоци пронађени.

„Моје ране и ране породица то заслужују“, рекао је Букумирић, док родитељи двојице убијених дјечака тврде да се зна ко је одговоран за напад и да су то пренијели и Кфору.

Нападачи на српску децу, њих око 50, која су се купала на ријeци 500 метара од центра села, никада нису нађени упркос обећању тадашњег шефа Унмик полиције да ће “преврнути сваки комад земље како би нашао убице”, а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио Унмик.

Унмик је послије напада у Гораждевцу саопштио да је “непознат број људи из жбуња отворио ватру из ‘калашњикова’ на 50-ак дјеце и младих, већином Срба из гораждевачке енклаве”.

Косовска полиција саслушала је 75 свједока, међу којима су била и рањена дјеца. Претресла је 100 кућа. Очеви убијених дјечака тврде да се зна ко је пуцао на Ивана и Пантелију и то су рекли и Кфору.

Убиство дјеце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна сједница Савјета безбједности УН.

Убиство у Гораждевцу један је од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије у Покрајину. Убице су остале некажњене као и у три остала злочина – у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева.

У Старом Грацком убијено је 14 жетелаца, у Облићу породица Столић а код Подујева 12 путника аутобуса “Ниш експреса” који је дигнут у ваздух.

 

Извор: Агенције

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести