НОВОСТИ

ГОСТИОНИЦА У КОЈОЈ ЈЕ КАРАЂОРЂЕ ПЛАТИО РАЧУН СА ДВИЈЕ КУБУРЕ: Дошао ради новог устанка, убијен три недјеље касније

20/08/2022

Карађорђе Петровић у Вршац је стигао 4. јула 1817…

 

 

Вршац је град добро познат по његовим славним становницима, Паји Јовановићу, Јовану Стерији Поповићу, Васку Попи… Међутим мало је оних који знају да је и име Карађорђа везано за овај град, о чему постоји, како неки кажу, истинита легенда.

Прича о пиштољима којима је вођа Првог српског устанка Карађорђе Петровић наводно платио коначиште у гостионици Штенгер у Вршцу, већ два вијека се преноси са кољена на кољено.

Легенда каже да је Карађорђе у Вршцу боравио у овој гостионици, у којој је данас смјештена ветеринарска станица. Отишавши у журби, јер су се гласине о незнанцу који са слугама борави у гостиони брзо прошириле варошицом и стигле до полиције, Карађорђе је на столу собе у којој је боравио оставио двије кубуре, као надокнаду за рачун који у журби није стигао да плати.

Казује се да је власник гостионице, када је сазнао да је чувени српски вожд убијен само три недјеље послије мистериозног боравка у Вршцу, свој угоститељски објекат назвао Два пиштоља и тако одао почаст свом најважнијем госту.

 

О томе свједоче ови подаци!

„Дошли смо до података који говоре да је Карађорђе са својом свитом у Вршцу провео седам дана, након чега је отишо за Белу Цркву, па у Стару Паланку гдје је скелом прешао у Србију. То су заиста реални подаци, који се могу проверити у Летопису Матице српске из 1935. године, гдје заиста стоји као вјеродостојна прича и чињенице о Карађорђевом боравку у Вршцу.

Он је боравио у згради данашње ветеринарске станице, гдје је некада била гостионица. Ту је боравио у затвореној кочији у дворишту и у извештају пише да је мало шетао по граду како не би био примјећен, док су његови сарадници покушавали да нађу људе од повјерења који ће им помоћи да пређу у Србију. Због Карађорђеве посјете, зграда се налази под заштитом државе као споменик културе од изузетног значаја. Дуго је, међутим, била препуштена пропадању“, прича за портал „Јужни Банат“ Вршчанин Зоран Вучетић.

КАРАЂОРЂЕ ЈЕ ТАД ХТИО ДА ПОВЕДЕ НОВИ УСТАНАК, АЛИ ЈЕ УБИЈЕН ПОСЛИЈЕ САМО ТРИ НЕДЈЕЉЕ

Трагом ове легенде дошли смо и до валидних историјских чињеница, које се могу потврдити из докумената бечког ратног савјета. Карађорђе је у Вршац стигао по новом календару 4.јула 1817. када се враћао из Русије у Србију, како би по договору са грчким хетеристима, заједнички подигли истовремени устанак за ослобођење хришћанских народа од Турака. Боравак Карађорђа у Вршцу, осим по легенди о два пиштоља, остаће упамћен и по још неким историјским чињеницама.

Иако из дворишта гостионице није излазио, како би остао непримећен, Карђорђе као велики хришћанин и вјерник није издржао и у недјељу, 7. јула по новом календару, тачније на Ивандан дошао је у вршачки Саборни храм Светог Оца Николаја, и присуствовао светој литургији. То је уједно била и једна од посљедњих литургија Карађорђа, јер је смо три недјеље послије тога убијен. Тако вршачки Саборни храм има једну историјску тежину-као мјесто на коме је српски вожд Карађорђе слушао једну од посљедњих литургија и молио се Богу за слободу српског народа.

Прва српска школа у Вршцу, основана средином осамнаестог вијека, од 1929.г до 1946. звала се Државна народна школа – Карађорђе.

Остале Вијести